Ploaia şi căldura mare, reţetă de iulie cu emoţii!

Se amestecă două-trei zile de căldură mare de luna lui cuptor cu două-trei zile de stropi de ploaie, cu ceva grindină şi câteva reprize de fulgere, mai adăugăm ceva temperaturi de peste 30 de grade ziua cu răcoarea din jurul a 10-15 grade noaptea. Rezultatul ne scoate undeva în afara tipicului lunii iulie şi ne determină să uităm de seceta care, spre spaima tuturor, se anunţa la începutul anului.

După câteva zile în care vara a fost în drepturile ei şi ne-a bucurat cu un sfârşit de săptămână frumos, meteorologii ne dau iarăşi veşti mai puţin bune. Vin ploi şi nu sunt excluse furtuni…

Barzava  (2) Barzava  (1)

De marţi dimineaţă până  miercuri seară vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată, la început în Banat şi Crişana, apoi în Oltenia, Maramureş, cea mai mare parte a Transilvaniei şi a Moldovei şi în vestul Munteniei.  Potrivit atenţionării Administraţiei Naţionale de Meteorologie, vor fi ploi în averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului ce pot lua şi aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 20 l/mp şi izolat 30…40 l/mp.

Instabilitatea atmosferică se va muta în sud-estul României, de miercuri seara, dar se va manifesta pe arii mai restrânse.

cs