Pleacă Orban, vine… Orban?! Iohannis mai vrea un mandat pentru premierul abia demis

Președintele Klaus Iohannis a semnat astăzi decretul prin care îl desemnează pe Ludovic Orban pentru un nou mandat de premier. După consultările pe care le-a avut cu partidele parlamentare în vederea formării unui nou Guvern, președintele îi mai dă un vot de încredere liderului PNL.

Oarecum previzibil, președintele Klaus Iohannis a anunțat că mai vrea un mandat în fruntea Guvernului pentru Ludovic Orban. Social-democrații l-au propus astăzi pentru funcția de premier pe Remus Pricopie, ministrul al Educației în Cabinetul Ponta, variantă susținută și de Pro România. Alianța USR-PLUS a mers din nou pe mâna lui Dacian Cioloș. UDMR, PMP și ALDE nu au avut nicio propunere de prim-ministru. Câștig de cauză au avut liberalii, care au mers în fața președintelui Iohannis în aceeași formulă de guvernare.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat joi, 6 februarie a.c., decretul prin care îl desemnează pe domnul Ludovic Orban în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituția României, republicată”, prevede decretul semnat de Klaus Iohannis.

Liderul PNL urmează să vină în Parlament în termen de 10 zile pentru a cere votul de încredere. Social-democrații, prin vocea lui Marcel Ciolacu, iau deja în calcul și varianta de a nu participa deloc la votul de învestire a Guvernului pentru a nu exista cvorumul necesar și pentru ca votul să fie amânat.

„E un moment în care trebuie o decizie politică, dacă participăm la acel vot sau nu. Avem și această posibilitate, ca PSD să nu meargă în plen, mai puțin eu, fiind președintele Camerei trebuie să particip”, a spus Marcel Ciolacu.

Ba mai mult, Ciolacu spune că va sesiza CCR privind un eventual conflict de natură constituțională, în contextul în care Klaus Iohannis a decis să îl desemneze din nou pe Ludovic Orban pentru funcția de premier.

„Mâine o să mă văd cu juriștii de la partid și îmi confer acest drept, în calitate de președinte al Camerei Deputaților voi face o sesizare să vedem cât de legală este și dacă nu a fost declanșat un conflict juridic constituțional. Este în funcție ca și interimar. Premierul desemnat nu este susținut de nimeni”, a declarat Marcel Ciolacu.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/