Platformă unică în România pentru second opinion, adresată pacienților cu boli interstițiale pulmonare. Cum funcționează?

Pacienții cu patologii pulmonare, dar și medicii care doresc să aibă o a doua opinie au la dispoziție de acum o platformă online de diagnosticare gratuită. Aceasta a fost gândită de specialiștii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara. 

Astfel, diagnosticul este stabilit de o echipă multidisciplinară formată din specialiști în pneumologie și radiologie ai unității sanitare din Timișoara. Pagina de internet ce cuprinde platforma este securizată, iar medicul curant sau pacientul pot încărca rezultatul investigaților imagistice, dar și alte documente medicale pentru obținerea unei a doua opinii.

Cum se folosește: utilizatorul își creează un cont, se loghează cu o parolă care se generează automat și care oferă securizare suplimentară și își introduce datele personale. Informațiile din contul utilizatorului pot fi văzute exclusiv de cel care încarcă informațiile în platformă și de medicii care fac parte din echipa de diagnostic.

„Pacientul sau medicul acestuia pot să introducă în platformă imagini CT, istoricul medical, informații despre alte afecțiuni, dar pot să adauge și probele funcționale pe care le-a făcut pacientul de-a lungul timpului, de exemplu, analiza de spirometrie. Odată finalizată această etapă, informațiile intră în atenția echipei de specialiști ai spitalului nostru care evaluează cazul. În unele situații sunt solicitate informații sau investigații suplimentare, după care echipa noastră se pronunță asupra diagnosticului, practic realizează o încadrare în boală. Opinia medicală a echipei de pneumologi și radiologi vine însoțită de recomandări de investigații și monitorizare. Nu oferim însă tratament.”, a declarat Diana Manolescu, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara.

1000x100 casa brutarului
expres banat 1000x100 (2)

Echipa multidisciplinară oferă informații medicului curant și face recomandări pentru consult.

„Pneumonia Interstițială Difuza (PID) reprezintă un grup de peste 200 de afecțiuni respiratorii care afectează structura anatomică a plămânului. Diagnosticarea este dificilă din cauza suprapunerii numărului mare de boli care au aceleași simptome. De aceea, diferența o face experiență medicală, îndeosebi în ceea ce privește partea imagistică. Din păcate, unele dintre afecțiuni sunt foarte severe si au o rată de supraviețuire medie de 4-5 ani.”, a explicat Diana Manolescu.

Clinica de Pneumologie a Spitalului „Victor Babeș” este centru de referință privind patologia interstițială pulmonară, certificat de Ministerul Sănătății încă din 2019. Pagina de internet a proiectului poate fi accesată aici.