Guvernul României a lansat o platformă care cuprinde informații legate de imunizarea populației cu vaccinul anti-Covid-19. Cetățenii pot afla care sunt vaccinurile candidate, care este strategia de imunizare din țara noastră, dar și ce informații înșelătoare pot circula în spațiul public.
În ceea ce privește strategia de vaccinare, au fost luate în calcul trei etape. În prima etapă vor avea prioritate la vaccinare persoanele care lucrează în sistemul sanitar, elevii și studenții înscriși la un profil medical, personalul care acordă îngrijiri medicale și sociale la domiciliu, angajații DSP și INSP și personalul implicat în derularea campaniilor de vaccinare.
În cea de-a doua etapă sunt incluși adulții care au peste 65 de ani, pacienții cu boli cronice, indiferent de vârstă, angajații instituțiilor statului, personalul din instituțiile de învățământ, studenții, jurnaliștii care realizează materiale în unitățile sanitare, personalul cultelor religioase, dar și personalul din sectorul economic vital: panificație, lactate, carne, fructe, legume, transport de persoane și mărfuri, uzine de apă sau unități de producție.
Abia în cea de-a treia etapă vor avea prioritate la vaccinare adulții cu vârste de până la 65 de ani și copiii, în funcție de evoluția epidemiologică.
Pe platformă sunt prezentate și informații legate de cum funcționează concret un vaccin, cum se dezvoltă, care sunt vaccinurile candidate pentru combaterea pandemiei, cum se autorizează un vaccin, date legate de studiile clinice și cum s-a ajuns la accelerarea dezvoltării unui vaccin împotriva Covid-19.
De asemenea, sunt expuse și top 10 informații înșelătoare. Printre acestea se numără: în România va fi folosit un vaccin neautorizat, vaccinarea va fi obligatorie, România plătește prea mulți bani pentru imunizare față de alte state europene sau vaccinarea se face cu armata și poliția. Toate acestea sunt false.
Platforma poate fi consultată AICI.