Planetariul de la UVT; Lumi nevăzute, aduse în fața ochilor cu un singur click

planetariul de la universitatea de vest din timisoara (1)
1000x100 (2) mbmr 1000x100

Primul planetariu din țară, cel al Universității de Vest din Timișoara, a fost modernizat și dotat cu echipamente de ultimă generație. Investiția se ridică la 100.000 de euro. 

Planetariul de la Universitatea de Vest din Timișoara, astăzi în grija Facultății de Fizică, a fost înființat de profesorul Ioan Curea în 1964. Anul trecut a intrat în rețeaua internațională a planetariilor. Acum el a fost upgradat. Pe lângă proiectorul original tip Zeiss ZKP-1, acum funcționează aici și unul Barco F80-4K. Cel din urmă realizează o proiecție mult mai bună a cosmosului.

planetariul de la universitatea de vest din timisoara (2)

Cum arată planetariul?

Este o încăpere în formă de cilindru, cu diametrul de șase metri și înălțimea de 1,2 metri. Cupola pe care se fac proiecțiile dezvăluie toate lumile posibile: stele și planete, luna, constelații ecliptice sau zodiacale, precum și corpuri cerești din sistemul solar.

planetariul de la universitatea de vest din timisoara (3)

Fizicianul Florin Secoșan este coordonatorul planetariului.

„Aparatul acesta înconjurat de inelul de metal e un ZKP-1, a fost primul din România. Facultatea de Fizică a reușit să îl repună în funcțiune după o lungă pauză. Funcționează 90%. Funcționează atât de bine încât, alături de valoarea simbolică, e încă un motiv pentru care am dorit să îl păstrăm. Ca urmare, deși celălalt nu lucrează odată cu el, ci alternativ, e adus aproape în centru. E un aparat Barco F80-4K cu 12.000 de lumeni. E deservit de o lentilă făcută în SUA, de un soft foarte performant și de un sistem de sunet, de asemenea, foarte performant. E menit să facă educație chiar până la nivel universitar, adică astronomie și astrofizică, dar e și pentru entertainment. Atrage prin spectacole pline de sunet și de culoare.”, a explicat profesorul Secoșan.

Privește cerul în trecut, prezent și viitor

„De obicei, într-o prezentare, eu îl pornesc pe cel central (n.r, proiectorul). E foarte realist. Arată cerul exact așa cum îl văd ochii când ieșim sub cerul înstelat. Puncte albe pe cer, aduse la scară, miniaturizat. Dar, din păcate, nu permite apropierea de acele locuri. Nu ne putem permite să călătorim virtual. Pe când celălalt face asta. De aceea le folosim în tandem.”, a explicat fizicianul.

Muzeul TM

profesorul florin secosan, coordonatorul planetariului de la uvt

„Pot să schimb, cu acest nou proiector, poziția pe planetă oriunde doresc. Putem merge în orașul Melbourne din Australia, să vedem cum arată cerul de acolo. Putem să ne mutăm în timp oriunde dorim. Am putea în anul 3.000 î.e.n. (…) Trecut, prezent, viitor, orice punct pe planetă, precum și diverse obiecte mesie. Ce înseamnă obiect mesie? Până la jumătatea secolului 19 nu se știa ce sunt; erau puncte luminoase pe cer care nu aveau tiparul cunoscut al unor stele, abia recent s-a constatat că acelea sunt alte galaxii. O să vă arăt câteva pe care ni le poate arăta acest proiector, spre exemplu Andromeda. Putem chiar începe o călătorie spre acele locuri.”, a mai povestit Florin Secoșan.

Planetariul de la UVT are 25 de locuri. Poate fi vizitat gratuit de elevi și studenți, în baza înscrierii printr-un formular.

„Noi ne adresăm într-o mare parte elevilor, copiilor din preuniversitar. Sunt mulți din alte județe care vin în excursii organizate și participă la lecții de sistem solar și tot ce oferă planetariul nostru. E miniatural, dar pe viitor avem un proiect mare al universității.”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul UVT.

Viitorul la UVT: Planetariu și muzeu de științe interactiv

Pasul următor pentru Universitatea de Vest ar fi amenajarea primului planetariu modern de tip IMAX din Timișoara. Face parte din planurile conducerii. Acest planetariu ar urma să fie găzduit de un corp nou ce va completa ansamblul de clădiri ale sediului central de pe bulevardul Vasile Pârvan. „Gândim extinderea spațiilor cu un planetariu și un muzeu de științe nu doar de vizitat, în care copiii să poată efectiv să lucreze, să facă experimente în zona de științe.”, spunea Marilen Pirtea, toamna trecută. Deocamdată se caută sursa de finanțare potrivită.

Noul turn de la UVT, similar cu cel existent pe Vasile Parvan 4

Corpul nou de clădire ar urma să fie simetric cu turnul de la UVT, într-o arhitectură futuristă. Aici vor fi nu doar spații de învățământ, ci și de co-working pentru studenți și cercetători sau laboratoare coordonate de privați.

banatica 1000x100
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/