Primul planetariu înființat în România, cel de la Universitatea de Vest din Timișoara, intră în rețeaua internațională a planetariilor. Acesta a fost instalat la UVT în urmă cu aproape 60 de ani și este folosit, în cea mai mare parte, de studenți.
Primul planetariu din România a fost adus de la firma Zeiss și instalat la Universitatea de Vest din Timișoara în 1964, de profesorul și rectorul Ioan Curea. La acel moment, dotarea a costat 200.000 de lei, sumă acoperită din buget public, de Ministerul Educației.
Astăzi, planetariul UVT este în grija Facultății de Fizică, aceasta realizând înscrierea construcției speciale în baza de date internațională a planetariilor. Astfel, studenții vor putea avea acces la viitoare programe comune de pregătire, alături de partenerii globali. Faptul că nu sunt multe planetarii în lume care să fie supervizate de facultăți de profil și care să fie oferite gratuit, în regim de vizitare, la dispoziția elevilor si studenților, amplifică atractivitatea acestui obiectiv.
„Astronomia și Astrofizica sunt prin definiție științe interdisciplinare care au atractivitate pentru tineri. Din păcate, ele au fost excluse din sistemul nostru de învățământ, așa încât tinerii care sunt interesanți mai ales de performanță în direcția asta nu prea au de unde să își culeagă informațiile. Ca urmare, faptul că planetariul este redeschis și oferit în exclusivitate tinerilor și în regim gratuit are acest motiv. Totodată, cursul de Astronomie și Astrofizică introductivă oferit în tandem cu această ofertă a planetariului are tot acest motiv în spate.”, a declarat fizicianul Florin Secoșan, coordonatorul planetariului.
Planetariul are 24 de locuri și poate fi vizitat gratuit de elevi și studenți. Proiectorul original este de tip Zeiss ZKP-1.
„Așa cum o dovedește experiența de utilizare a planetariului pentru cursul de Astronomie și Astrofizică, această dotare susține programele de popularizare a științei, iar legătura internațională cu alte planetarii care funcționează prin supervizarea universitară dezvoltă noi premise pentru participarea studenților la studiile internaționale de astrofizică. De asemenea, sunt vizate schimburile de date și schimburile de programe, chiar realizarea de conferințe internaționale gazduite de UVT, prin fructificarea existenței planetariului.”, a declarat Marilen Pirtea, rectorul UVT.
De la redeschiderea planetariului, după pandemie, din noiembrie 2022 până acum peste 5.000 de elevi l-au vizitat.