Plachete aniversare pentru doi dintre foștii președinți ai CJT, la 102 ani de la instaurarea administrației românești în județul Timiș-Torontal

alin nica

Viorel Coifan, primul președinte al Consiliului Județean Timiș după Revoluție, și Titu Bojin au primit, miercuri, plachete aniversare în cadrul plenului festiv organizat pentru celebrarea județului la 102 de administrație românească în județ.

„28 iulie marchează aniversarea noastră, a tuturor cetățenilor acestui județ. Merită să ne amintim de cel care a fost patriot implicat, vizionar, dedicat țării și cetățenilor, Aurel Cosma, cel care a fost prefect și care a trecut prin viață cu onestitate și a fost condus de deviza «m-am născut sărac și mor sărac», însă nu sărac cu duhul. Îmbogățită a fost însă România Mare datorită patriotismului cu care acesta și-a dedicat viața pentru a duce la îndeplinire visul unionist al românilor și a reușit asta mai ales în august 1919 când a rămas în istoria timișenilor ca ocupând scaunul de prim-prefect al comitatului Timiș-Torontal, după alipirea Banatului la România.”, a spus Alin Nica, președintele CJT, în cadrul ceremoniei festive organizată la sediul Consiliului Județean Timiș.

Primul căruia i-a fost înmânată placheta aniversară a fost liberalul Viorel Coifan, președinte al CJT timp de două mandate, începând cu 1992. În primul mandat după adoptarea Legii nr. 70/1991, alegerea Consiliului Judeţean Timiş s-a făcut prin vot indirect, de către un grup de electori, în 29 martie 1992.

„Am participat la întărirea rolului administrației publice în județul Timiș. Pentru mine a fost o onoare și un privilegiu să fiu primul președinte al Consiliului Județean Timiș, înainte am fost subprefect, și să parcurg două mandate în această funcție. În momentul în care am ajuns președintele CJT, primul lucru a fost să vedem care este locul nostru în noua configurație administrativă a țării. Timp de aproape un an, discuția între președinte și prefect era cine este succesorul primului secretar. După aceea, am avut în cap un lucru care este de maximă importanță: să particip la procesul de descentralizare reală a administrației în România. O bună administrație presupune legi bune și drepte, dar și oameni capabili, profesioniști care sunt funcționarii publici. Îndemnul meu este să vă gândiți tot timpul, în calitatea dumneavoastră de consilieri județeni, că reprezentați cetățenii, iar ceea ce veți face aici, în consiliu, veți face în numele cetățenilor.”, a spus Viorel Coifan.

Titu Bojin a fost președintele CJ Timiș între anii 2012-2016, iar în mandatul său a fost adoptată hotărârea care a statuat faptul că 28 iulie este Ziua județului Timiș .

„Pentru mine, Titu Bojin este un exemplu de cumsecădenie, lucru pe care îl înveți la sat, acolo când te întâlnești cu toată lumea și trebuie să te înțelegi cu toată lumea ca într-o mare familie, pentru că și domnia sa a fost primar de comună la fel ca mine și sunt multe lucruri pe care omul simplu de la sat, alături de morala creștină, te învață, reprezintă fundamentul pentru orice om.”, a spus Alin Nica.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

„Am fost aproape 11 ani primar, 20 de ani consilier, între aceștia am fost și președinte de consiliu județean și sunt mândru de cetățenii Banatului pe care îi respect, care sunt oameni deosebiți.”, a declarat, la rându-i, Titu Bojin.

Invitat în plenul festiv a fost și primarul Timișoarei. Dominic Fritz a vorbit despre orașul pe care îl conduce, în contextul Zilei județului Timiș.

„Pentru mine asta e întrebarea care trebuie să ne ghideze și astăzi: care sunt valorile celor care au fost înaintea noastră pe care le putem replica, din care ne putem inspira și astăzi. E foarte clar că Timișoara este dependentă de restul județului. Timișoara, da, este orașul magnet, este centrul, dar nu poate sa existe fără restul județului. Întotdeauna când merg în județ și mă întâlnesc cu oamenii sunt profund impresionat cum valorile pe care le cunosc din Timișoara se reflectă chiar și în cea mai mică comună din județ. Cred că asta trebuie să fie menirea noastră: să conectăm oamenii, valorile bănățene, Timișoara de ruralul județului, nu doar economic, ci și social și cultural, iar în 2023 o să avem o mare șansă să îndeplinim această misiune și în felul nostru să scriem istorie. Îmi vine ideea să facem o ședință comună a consiliului local și a consiliului județean cândva, în următoarele luni, ca să dezbatem aceste teme de cum să legăm Timișoara și județul și poate chiar ieșim cu o rezoluție comună pe care să o votăm în cele două foruri.”, a propus Dominic Fritz.

CITEȘTE ȘI: Copiii vor să decreteze duminica – Ziua înghețatei. Micuții, invitați să fie consilieri județeni pentru câteva ore

1000x100 (4) publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/