Primăria Municipiului Lugoj și-a adjudecat, în anul 2017, un proiect european prin care șapte clădiri din oraș urmau să beneficieze de reabilitare termică, prin amplasarea de panouri solare.
Proiectul, în parteneriat cu Primăria orașului Pancevo, nu s-a concretizat nici până acum, la doi ani de la finalizarea acestuia. El a avut un buget de 180.181,60 euro, fiind finanțat din fonduri europene, prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia. Finanțarea a avut ca scop întocmirea unor studii de fezabilitate și traducerea tehnică în limba engleză pentru Cantina de Ajutor Social, Sala Sporturilor „Ioan Kunst Ghermănescu” de pe Strada Timișoarei, Grădinițele PP2, PP3, PP4, PP5 și Complexul de servicii pentru persoanele în vârstă „Sf. Nicolae” de pe Strada Anișoara Odeanu.
Studiile de fezabilitate urmau să fie folosite pentru reabilitarea termică completă a respectivelor clădiri, adică instalarea de panouri solare pentru încălzirea apei, cu aport la încălzirea interioară, inclusiv reabilitarea termică a fațadelor cu plăci de polistiren etc. Deși biroul de profil a întocmit studiile, finanțările încă nu au fost găsite.
„Proiectul a fost finalizat prin întocmirea studiilor de fezabilitate pentru cele șapte clădiri ale Lugojului. În anii următori, noi am încercat să obținem finanțări prin liniile deschise, către organismele care oferă astfel de finanțări, cum ar fi ADR 5 Vest. Din păcate, pentru acest proiect, nu am obținut banii necesari, iar unele instituții nici nu au răspuns solicitărilor noastre”, spune Liviu Savescu, coordonatorul Biroului Management, Proiecte şi Programe din cadrul Primăriei Municipiului Lugoj.
Liviu Savescu precizează că speranța finanțării este încă vie: „Folosirea acelor studii de fezabilitate este încă viabilă. Ele pot fi folosite oricând în viitor, cum apare o oportunitate de finanțare”. Până la găsirea unei surse de finanțare, proiectele rămân doar în stadiul de… proiect, iar seriozitatea în fața partenerilor externi scade spre… zero!