Pierderile Colterm de peste 36 de milioane de lei din anul 2017, „gaură“ ce trebuie acoperită din bugetul local pe 2019!

Compania de termoficare a Timișoarei, Colterm, funcționează de ani buni cu pierderi, la fel cum a făcea și „sora” RATT, actuală STPT, societatea de transport public. Pentru datoriile mari, s-a apelat deja și la un credit, solicitat de primărie, dar sumele se acoperă și de la bugetul local. 


Marți, consilierii locali au votat un proiect prin care pierderile pe anul 2017 vor fi acoperite de la bugetul local. Este vorba de 36.469.683 lei inclusiv TVA. Surprinzător, consilierul local PSD Dan Idolu nu a avut nimic de obiectat, așa cum face cu multe alte proiecte care ajung pe masa consilierilor locali. „Eu personal voi susține proiectul și m-am consultat și cu colegii. Vom sprijini susținerea financiară a companiei Colterm”, a punctat Idolu, care a solicitat totuși lămuriri de la directorul tehnic al companiei, Emil Șerpe.

Șerpe a punctat că la companie se vizează investiții pentru eficientizarea producerii energiei termice, în speță, realizarea unor panouri solare la CET Freidorf, dar se vizează și maximizarea puterii de livrare a CET SUD. Investițiile de retehnologizare sunt gândite cu obținerea unui credit de 100 de milioane de euro. De altfel, și primarul Timișoarei a vorbit la dezbaterea publică a unui alt credit contractat în decembrie de primărie, luat și pentru Colterm, că viitorul nu va fi unul cu centrale termice individuale, deoarece în orașele în care s-a renunțat la sistemul centralizat de termoficare, cum ar fi Baia Mare, poluarea a crescut.

ANRE consideră că acoperirea pierderilor cu bani de la bugetul local este legală

Pierderile Colterm au fost stabilite de INCDE-ICEMENERG Bucureşti, în calitate de auditor energetic atestat de Agenția Națională pentru Reglementare în domeniul Energiei. „În această lucrare au fost determinate pierderile reale şi pierderile tehnologice aferente sistemului centralizat de alimentare cu energie termică, pentru anul 2017. Acest bilanţ a fost însuşit de către COLTERM Timişoara prin avizul CTEA nr.8/15.05.2018. Totodată lucrarea a fost transmisă spre avizare autorităţii de reglementare în domeniu (ANRE)”, se arată în raportul de specialitate atașat proiectului.

ANER consideră că pierderile pot fi acoperite legal de la bugetul local. „Conform adresei ANRE nr. 41594/31.05.2018, până la modificarea Legii serviciului public de alimentare cu energie termică nr.325/2006, ANRE nu are bază legală în vederea avizării pierderilor reale şi tehnologice ale activităţilor de producere, transport şi distribuţie, motiv pentru care lucrarea nu trebuie avizată de către aceasta. Totuşi, ANRE, prin aceeaşi adresă, consideră că pierderile reale şi tehnologice prezentate în lucrarea de mai sus pot fi utilizate în conformitate cu prevederile legislaţiei aplicabile, respectiv în aplicarea prevederilor OG nr.36/2006, actualizată”, se mai arată în același raport.

Sursă foto: autoglobus2000.ro

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/