Pictura murală din Complexul Studențesc în care apare Catedrala Mitropolitană a fost refăcută

Artistul Lucian Milea a refăcut pictura murală din Complexul Studențesc, în urma reacțiilor negative stârnite în spațiul public din cauză că de pe Catedrala Mitropolitană, surprinsă în imagine, lipseau însemnele sfinte. 

„Lucian Sandu Milea s-a reîntors în Timișoara pentru a completa pictura murala stilizată din zona căminelor studențești, intitulată «Fortificații». Conștient de emoția negativă și de neînțelegerea provocată fără intenție, artistul a dorit să completeze lucrarea pentru a opri dezbaterile create în jurul acesteia. Reprezentarea bisericilor în pictura murală este integrată într-o viziune de ansamblu asupra orașului, în care memoria zidurilor medievale a rămas încă întipărită în arhitectura urbană actuală, clădirea bisericii fiind inserată în prelungirea acestora. Asociația Timișoara Capitală Europeană a Culturii a susținut dorința artistului, punându-i la dispoziție mijloacele tehnice, sperând totodată că dezbaterea stârnită să ducă la deschiderea pe care dorim să o păstrăm unii față de ceilalți și la schimbul de opinii despre valorile care ne definesc”, au transmis cei de la TM2023.

Pictura refăcută cu însemnele sfinte

În urmă cu câteva zile, pictura murală a fost criticată de un fost viceprimar al Timișoarei, care susținea că în mod intenționat crucile „au fost rase” de cei care au realizat lucrarea. Ulterior, membrii Asociației TM2023 și artistul care a realizat pictura au explicat că lucrarea este o metaforă pentru construcțiile fortificate care înconjurau orașul și care au fost demolate ulterior, cu referire la obiectele materiale, nu și la cele spirituale.

„Lucrarea mea este o reprezentare metaforică a orașului Timișoara, cu edificiile stilizate. (…) Crucile există pe Catedrala din Timișoara și acolo au un sens, deoarece acolo e loc de rugăciune. Lucrarea mea e o pictură murală, laică, nu a urmărit nimic religios. Îmi pare foarte rău că a stârnit și sentimente negative, până la urmă intenția mea în toate lucrările e să aduc bucurie și culoare în oraș. Susțin religia ortodoxă și consider că semnul crucii e un simbol foarte puternic. Nu-l folosesc în arta mea, pentru că, după părerea mea, lezez caracterul sacru pe care el îl are în sine. Catedrala reală e un lăcaș sfânt”, declara artistul Lucian Milea

CITEȘTE ȘI: O pictură murală realizată în Complexul Studențesc, criticată de un fost viceprimar al Timișoarei: „Au fost rase semnele Crucii”

Pictura face parte dintr-un proiect al TM2023, care își propune să realizeze un traseu al picturilor murale pentru ca vizitatorii să cunoască mai bine orașul și istoria lui. Anul acesta, în Complexul Studențesc au fost realizate 12 astfel de picturi.



/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/