Specialiștii Ministerului Sănătății au avut nevoie de jumătate de an să tragă câteva concluzii după controlul făcut la Staționarul 3 al Spitalului Județean din Reșița în urma imaginilor horror care au îngrozit planeta, apoi s-au spălat pe mâini și nimeni nu i-a mai văzut! Să nu cumva să revină să numere morți, așa cum au făcut-o deja în mult prea multe spitale care au luat foc prin țară!
Pacienți dezbrăcați, care se târau pe holuri, un cadavru uitat într-un salon și niște condiții mizerabile, de-a dreptul inumane. Cam asta s-a văzut în imaginile care au scăpat din ceea ce opinia publică a numit „spitalul groazei”. S-a făcut mare tam-tam la acea vreme, iarna anului trecut, iar Ministerul Sănătății a făcut ce știe mai bine. A trimis un control la Reșița. Ce au constatat specialiștii, ce măsuri au dispus și ce termene au impus pentru ca oamenii să nu mai fie umiliți și tratați mai rău ca niște animale?! Greu de spus. Express de Banat a încercat să afle toate acestea pentru a le transmite mai departe către dumneavoastră. Tot ce a putut afla de la reprezentanții Ministerului este că Raportul de control întocmit ca urmare a acțiunii de control desfășurată la Staționarul 3 a fost finalizat.
Care sunt concluziile, măsurile și dacă acestea au fost puse în practică sunt întrebări la care n-am găsit răspuns la minister. Ne-a spus în schimb câte ceva Romeo Dunca, președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, instituție căreia i se subordonează Spitalul Județean. Atât cât știe și domnia sa. „A venit raportul. Concluziile sunt că nu funcționează treaba, n-a funcționat bine, nu funcționează nici astăzi bine pentru că datoriile tot cresc, dar aici Ministerul va trebui să ia o decizie. Acum condițiile s-au îmbunătățit. Consiliul Județean a rezolvat problema de gaze tehnice, a plătit stația de gaz, o mare parte din suma de bani pentru linoleum.”, a precizat șeful CJ pentru expressdebanat.ro. Cu alte cuvine, Dumnezeu cu mila!
Staționarul 3 s-a însănătoșit semnificativ, e adevărat, dar pentru asta singurul merit îl au oamenii care s-au strâns în jurul Lilianei Gherle și al doctorului Emil Bunda, cei care în exact 100 de zile au șters urmele nesimțirii și nepăsării. Atât cât s-a putut! La Ministerul Sănătății se mai întreabă oare cineva dacă la Reșița pacienții mai umbră dezbrăcați pe holurile spitalului?! Dacă rețeaua de oxigen e sigură? Nu de alta, dar deja e prea mult. Deși, nici morții de la Giulești, de la spitalul din Piatra Neamț, de la Spitalul Matei Balș și, mai nou, de la cel din Constanța nu stau pe conștiință cuiva!