Zece organizații și grupuri de inițiativă din Timișoara vor primi o finanțare totală de 264.000 lei cu scopul derulării de proiecte pentru comunitate. Printre inițiative se numără și transformarea Pieței Traian în scenă pentru evenimente de teatru.
Cele zece proiecte vor fi finanțate prin programul „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, derulat de Fundația Comunitară Timișoara și un mare lanț de supermarketuri. Programul este derulat în cinci orașe din țară, printre care și Timișoara. Astfel, capitala Banatului dispune de 246.000 lei, bani care vor fi împărțiți pentru sprijinirea derulării celor zece inițiative comunitare.
Concursul de proiecte a fost lansat la data de 19 mai, fiind înscrise un număr de unsprezece proiecte de îmbunătățire a spațiului comun, reconectare și educație. Dintre acestea, șase urmează să fie susținute integral, iar patru parțial. Un proiect se află pe lista de rezervă.
Astfel, Asociaţia Intersect, prin proiectul „Stop risipa alimentară!”, va dezvolta activități de învățare non-formală în spații publice și private pe tema reducerii risipei alimentare. Proiectul „Detectivii biodiversității urbane” propus de Asociaţia Diaspora Locală doreşte să conecteze oamenii din oraș cu natura urbană printr-o serie de intervenții științifice și artistice.
Totodată, Grupul de iniţiativă NOI în Traian va transforma Piaţa Traian în scenă pentru evenimente de teatru comunitar şi participare în designul de mobilier urban care să revigoreze acest spațiu urban. Fundaţia Aquademica, prin proiectul „Lunca naturală urbană Bega”, își propune cartarea științifică a biodiversității pe Canalul Bega, pe secțiunea Ghiroda-Plopi, crearea de puncte de observație și antrenarea locuitorilor în activități de tip „citizen science” care să îi reconecteze cu natura.
De asemenea, Asociația LOGS – Grup de Inițiative Sociale, prin proiectul „IoseFIM – Aducem Comunitățile din Iosefin Împreună”, se va implica în dinamizarea socio-culturală a cartierului Iosefin, în special a parcului multifuncțional din apropierea fostei platforme Solventul și reconectarea locuitorilor prin „șezători urbane”. Grupul de iniţiativă Croșetăm povești și poduri va înfrumuseţa podul pietonal de peste Bega şi va coagula în jurul Parcului Uzinei de apă o comunitate deschisă, bazată pe colaborare.
Aceste activități incluse în proiecte se vor desfășura în perioada 15 iulie – 31 decembrie, în Timișoara, toate având ca scop îmbunătățirea calității vieții locuitorilor orașului.
„Apreciem curajul organizațiilor și grupurilor de inițiativă să iasă în spațiul public al orașului cu activități care îmbină pasiunea pentru mediu și educația intergenerațională. Ultimul an ne-a încercat din greu pe toți și ne bucurăm că există energie civică pe care o putem susține pentru a ne (re)conecta între noi și cu orașul după lungile perioade de restricții și izolare”, a spus Teodora Borghoff, Director programe, Fundația Comunitară Timișoara.