Dezinteres major în satele timișene pentru vaccinarea împotriva Covid-19: „Acesta a fost cel mai dezamăgitor maraton”

1000x100 Cuib de vise 1000x100

Doar 304 persoane s-au imunizat împotriva noului coronavirus, în weekend, la maratonul vaccinării organizat în 10 localități timișene. Din cauza dezinteresului, medicii au renunțat la acțiune în comuna Saravale, după ce au reușit să vaccineze doar două persoane. 

Maratonul vaccinării a fost organizat de Prefectura Timiș, în parteneriat cu DSP și autoritățile locale, în comunele Curtea, Fârdea, Pietroasa, Tomești, Jamu Mare, Lenauheim, Saravale, Știuca, Șandra și Tormac.

Medicul Giorgiana Bobouțanu a făcut parte din echipa mobilă a Spitalului Județean din Timișoara care s-a deplasat la Jamu Mare și în localitățile aferente. O altă echipă a fost la Saravale. Dacă la Jamu Mare au fost vaccinați 33 de oameni cu Johnson&Johnson, iar alte 13 cu Pfizer, la Saravale au venit doar două persoane la imunizare.

„În ceea ce privește localitatea Saravale, am fost destul de dezamăgiți din cauza lipsei de organizare. Practic, am vaccinat două persoane pentru că nimeni nu știa despre acțiunea noastră, nici din partea autorităților locale nu pot să spun că am avut un mare suport. Primarul cred că era plecat, iar viceprimarul a stat 3 minute cu noi și cam atât. Din păcate, nici cabinetul medical cu medicul de familie nu ne-a oferit niciun suport. Mă gândesc că era important ca medicul de acolo să organizeze această campanie de vaccinare.”, a declarat medicul Giorgiana Bobouțanu, care a coordonat mai multe maratoane de vaccinare organizate de Asociația pentru ATI „Aurel Mogoșeanu” Timișoara.

STPT job 1000x200

Dintre toate maratoanele la care a participat, medicul spune că la acesta s-a arătat cel mai mare dezinteres al oamenilor pentru imunizare. Iar asta și pentru că autoritățile locale nu s-au implicat în promovarea acțiunii.

„Din păcate, acesta a fost cel mai dezamăgitor maraton. Nu noi l-am organizat, a fost organizat de prefectură, în parteneriat cu DSP și cu autoritățile locale sau așa ar trebuit să fie. Toată echipa profesorului Săndesc s-a deplasat în localitățile din județele Hunedoara și Caraș, unde s-a văzut implicarea autorităților și a medicilor de familie de acolo. Inclusiv preotul localităților ne-a ajutat de fiecare dată și strângea oameni, cred că acesta e un factor important când ne deplasăm în afara orașului, casele sunt destul de răsfirate, iar oamenii nu au acces la informație de pe platformele online sau din alte publicații. Media de vârstă este peste 50-60 de ani. După cum știți, succesul de la maratonul organizat de noi a fost unul mare și atunci avem tendința să ne comparăm cu acele cifre. Cred că autoritățile puteau să facă mai mult de atât și să arate un interes mult mai mare, să pună la dispoziție autocare, pentru ca oamenii să se deplaseze din satele arondate acestor comune pentru că știm ce caniculă a fost în acest weekend și sunt convinsă că și acesta a fost un factor important ca persoanele de vârstă înaintată să iasă din casele lor.”, a mai spus Bobouțanu.

Maratonul intitulat „10 pentru sănătate” s-a desfășurat sâmbătă și duminică, în 10 localități din Timiș, între orele 10 și 18.

Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/