Piața Traian, cartierul istoric din Timișoara care va fi reinventat. Primăria cere părerea cetățenilor

9v1a0699

Primăria Timișoara lucrează la cel mai provocator proiect de regenerare urbană a unui spațiu istoric din oraș. Este vorba de Piața Traian și zonele conexe, care vor fi reinventate. Reprezentanții municipalității au lansat o consultare publică, pentru a afla de la cetățeni cum vor să arate această zonă după reabilitare.

Primăria Timișoara a dat startul, la începutul acestei săptămâni, unei consultări publice pentru regenerarea urbană a Pieței Traian și a zonelor conexe. În total, este vorba de 12 străzi și patru piețe din cartierul Fabric care sunt incluse în cel mai provocator proiect de transformare a unei zone din Timișoara.

Proiectul a fost prezentat public, luni, de către primarul Dominic Fritz locuitorilor din zonă. Evenimentul a dat startul unui proces extins de consultare publică a cetățenilor din cartier, care cuprinde promovarea proiectului, realizarea unei expoziții temporare în Piața Traian cu modul în care aceasta va arăta la finalul reabilitării, două dezbateri cu cetățenii în format fizic, printr-un sondaj de opinie și prin feedback direct pe platforma Decidem.

9v1a0643

Scopul nostru cu această transformare este să reinventăm acest cartier istoric și să îl facem din nou un cartier în care vrei să trăiești, vrei să lucrezi și să ai o mică afacere. De când am devenit primar am încercat să ridicăm acest cartier prin diferite acțiuni. Finanțăm în acest an proiecte de activare a acestui cartier în valoare de 700.000 de lei. Bineînțeles, avem proiectul MultipleXity care va transforma radical viața culturală a acestui cartier și acum acest proiect, poate cel mai ambițios pe care Timișoara l-a avut vreodată. Acest proiect va avea cea mai mare componentă de consultare publică pe care orașul l-a avut vreodată. Timp de o lună, atât online, pe platforma Decidem, cât și fizic aici, la Biroul de reabilitări clădiri istorice se pot depune opinii, critici și așa mai departe. Tot aici, în Piața Traian, timp de o lună are loc o expoziție cu conceptele acestui proiect. Acum suntem în stadiul de DALI, în baza acestui DALI stabilit după această lună de consultare, vom elabora proiectul tehnic, iar în baza lui vom aplica pentru finanțare pe fonduri europene pentru execuție. Cartierul Fabric are potențialul de a deveni al doilea centru economic și cultural al Timișoarei”, a afirmat Dominic Fritz, primarul Timișoarei.

Mai precis, în cadrul proiectului de regenerare urbană a zonei Traian sunt vizate aproape șase hectare de spațiu public, respectiv: Bd. 3 August 1919 (parțial), Piața Academician Corneliu Micloși, str. Ion Luca Caragiale, str. Doctor Gheorghe Marinescu, str. Episcop Joseph Nischbach, str. Episcop Joseph Lonovici, Piața Romanilor, Piața Traian, str. Dacilor, str. Ștefan cel Mare, str. Anton Pann, str. Titel Petrescu, str. Costache Negruzzi (parțial), str. Petre Ispirescu, str. Ecaterina Teodoroiu (parțial), str. Zăvoi și Piața Petru Rareș.

9v1a0689

Consultarea publică se încheie la data de 23 octombrie. Potrivit Primăriei Timișoara, cetățenii și asociațiile din zonă își vor putea exprima opiniile privind proiectul completând un formular disponibil la Biroul Reabilitare Clădiri Istorice, Piața Traian, str. Ștefan cel Mare, nr. 2, de luni până joi, între orele 09.00 – 16.00. În mediul online vor fi disponibile următoarele moduri de a transmite opinii și recomandări: sondaj de opinie și feedback direct prin comentarii.

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

Primele sugestii ale timișorenilor vor fi discutate într-o dezbatere publică, care va avea loc în 10 octombrie la Palatul Ștefania, Piața Romanilor, nr. 1, de la ora 17.30. A doua dezbatere va fi anunțată la finalul perioadei de consultare.

Proiectarea pentru „Regenerare urbană – Zona Piața Traian” este co-finanțată de către Uniunea Europeană. Pentru realizarea execuției vor fi contractate fonduri prin Programul Operațional Regional 2021-2027.

9v1a0697

9v1a0691

9v1a0674

9v1a0666

 

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/