Suntem martorii celei mai mari transformări a pieței muncii din ultimele decenii, spun specialiștii în resurse umane. În Timiș, cea mai mare provocare pe piața muncii o reprezintă deficitul de personal, iar în acest context, angajatorii sunt nevoiți să vină cu o serie de beneficii ca să îi rețină, atragă sau fideliza pe cei cu care vor să lucreze.
Pandemia, nivelul crescut al inflației, mediul politic și economic fragil din aceasta perioadă, dezvoltarea continuă a tehnologiei sunt doar câteva din aspectele cu un impact major în transformarea pieței muncii, spun specialiștii în resurse umane.
Pentru județul Timiș și zona de vest, angajatorii se confruntă cu o lipsă majoră a forței de muncă, fapt ce atrage după sine și o fluctuație a personalului din diferite domenii de activitate.
„Este o piață dinamică, alimentată de creșterea cererii forței de muncă, în care companiile sunt nevoite să se transforme în formatori pentru candidați. Și daca nivelul crescut al inflației a pus în umbră creșterile salariale, tot mai multe companii au conștientizat că pentru a rămâne competitive pe piața muncii este nevoie să își diversifice pachetele de beneficii, să asigure un mediu de lucru plăcut, să fie deschise la nevoile individuale ale angajaților și la așteptările lor legate de locul de muncă, de nevoile de dezvoltare și de echilibru între viața profesională și cea personală. Angajații preferă în continuare să aibă flexibilitate în gestionarea timpului petrecut la locul de muncă. Este preferat modelul hibrid, care aduce și o creștere a productivității lor.”, a declarat Florentina Popescu, Branch Manager la Adecco România.
Rata șomajului în Timiș: 0,78%
Lipsa forței de muncă se reflectă și în cifrele celor de la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă. Dintr-o populație activă de 350.000 de persoane, în evidențele AJOFM figurează doar 2.700 de persoane neangajate, dintre care 1.300 indemnizate.
„În 2021 am avut foarte multe oferte de locuri de muncă vacante, aproximativ 2.600 pe lună, în mod deosebit în construcții, transporturi, restaurante, iar meseriile cele mai solicitate au fost de lucrător comercial, casier, agent de securitate sau șofer. (…) Avem foarte puține persoane în evidențele noastre, sunt persoane care au fost disponibilizate mai ales în perioadele acestea de iarnă, iar tendința este ca o dată cu venirea primăverii și a vremii frumoase să se facă din nou angajări, iar rata șomajului să scadă tot mai mult, pentru că se vor face angajări în construcții sau agricultură.”, a spus Florentin Lațcu, directorul executiv al AJOFM Timiș.
Anul acesta, cei de la AJOFM speră să poată relua și bursa locurilor de muncă, ca să îi poate pune față în față pe potențialii angajați cu angajatorii.