Piaţa imobiliară din Caransebeş în 2017? „Oportunităţi mari, riscuri minime!“

2017 vine după un an care, deși plin de situații neprevăzute, a fost un an bun pentru piața rezidențială din Caransebeș. Nimic nu prevestea, la început de 2016, sincopele la finanțarea dosarelor pe „Prima Casă”, discuțiile referitoare la Legea dării în plată, care au dus la o perioadă scurtă de blocaj total al pieței, urmată de o perioadă caracterizată de tranzacții puține și corecții de prețuri.

Cererea solvabilă a scăzut considerabil la jumătatea anului 2016, iar potențialii cumpărători ce dispuneau de lichidități sau se calificau pentru un credit au așteptat să vadă atitudinea băncilor vizavi de dobânzile la credite, dar și cât se vor duce prețurile în jos.

„Sincer, am avut emoții pentru dezvoltatorii imobiliari pe care i-am susținut și promovat încă de la începutul anului, SC Lucia și SC Morest, cu proiecte în construcție. Instabilitatea politică, fiscală și legislativă este un semnal extrem de negativ pentru orice investitor serios, din orice domeniu. Dar cumpărătorii actuali au devenit din ce în ce mai sofisticați, din punct de vedere al așteptărilor de la viitoarea proprietate, și dezvoltatorii au reușit să vină cu îmbunătățiri fundamentale ale proiectelor realizate, care s-au pliat pe așteptările lor. Așa încât, iată, proiectele au avut un real succes, apartamentele s-au vândut încă la stadiu de proiect sau la roșu, parte din cumpărători s-au mutat deja și sunt fericiți, iar noi spunem bucuroși ca am ajutat ca 2016 să fie un an bun în imobiliarul rezidențial”, menționează agentul imobiliar Bianca Ștark.

Am intrat în 2017, un alt an plin de provocări pentru piața noastră imobiliară. „Avem, pe de o parte, oportunitățile venite dinspre încrederea în piață, cererea solvabilă, prețurile relativ stabile cu mici tendințe de creștere, continuarea programului «Prima casă», rata de dobânzi scăzute, măsurile de stimulare fiscală și creștere a veniturilor și prognozele economice optimiste. În celălalt taler al balanței, avem un an cu implementări de legi noi, cu modificările legislative dese, cu un program de guvernare ambițios, venit la pachet cu o incertitudine politică generată de lupta între palate. Pe plan extern, se pot vedea: o situație economică incertă la nivel internațional, veștile săptămânale despre o altă criză, fluctuații pe burse, împrumuturi, atentate, alegeri cu rezultate surprinzătoare etc. Au trecut demult vremurile în care piața imobiliară era analizată doar prin perspectiva factorilor interni. Trăim într-o lume extrem de conectată și sensibilă la orice zvon sau mișcare mai serioasă internă sau internațională, fiscală sau legislativă. În plus, ca să avem tacâmul complet, piața imobiliară din România este extrem de opacă – dacă nu știi ce s-a întâmplat ieri, cum te poți uita la ziua de mâine?”, se întreabă agentul imobiliar Bianca Ștark.

Aceasta ne spune și câteva din  considerentele locale care pot influența piața imobiliară și cum estimăm evoluția pieței imobiliare din Caransebeș în 2017: cererea solvabilă va creşte, în situația în care condițiile de creditare nu se vor schimba dramatic. „Vedem anunțuri de creșteri ale veniturilor salariale: atât cele stabilite de noul guvern (creșterea salariului minim), cât și cele anunțate de firmele private, de la lanțurile de mari magazine până la companiile de IT. Având mai mulți bani și o percepție pozitivă asupra viitorului, vor fi din ce în ce mai mulți potențiali cumpărători care vor dori să achiziționeze o proprietate în 2017. Preţurile în 2016 au fost relativ stabile, cu mici tendințe de creștere, în funcție de zona și segmentul de piață la care ne uităm. În 2017 estimăm o mică apreciere a preţurilor, sub 5% la nivel general”, spune Ștark.

Din punct de vedere al raportului dintre cerere şi ofertă, în anul 2017, potrivit agentului imobiliar, numărul proprietăților dispuse în clădirile vechi din Caransebeş este constant, pentru cei care își aleg casa în funcție de zona de interes, dar apar și proiecte noi, care încep în primăvară și au termen de finalizare 2017-2018. „Rămân încă neacoperite cererile pentru garsoniere sau apartamente cu o cameră în zona centrală, oferta actuală este mult mai mică decât cererea. De asemenea, oferta de case de locuit cu 2-3 camere și 400-500 m.p. teren, cu utilități, locuibile și la preţuri mai modeste, este mult mai mică decât cererea. Practic, în momentul de față, pe stoc au rămas case vechi, neamenajate, fără teren, cu suprafața construită mai mare decât ar fi necesar – caracteristici neatractive pentru cumpărători. În concluzie, 2017 nu pare să fie un an complicat. Oportunitățile sunt mari și riscurile par minime”, precizează agentul imobiliar.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/