Piață de haine și lecturi urbane în centrul Reșiței

1000x100 (1)

Săptămâna Națională a Voluntariatului aduce activități noi în peisajul reșițean și nu numai. În diverse zone ale municipiului, dar și în împrejurimi se vor desfășura acțiuni menite să atragă atenția comunității asupra voluntariatului.

Centrul de Voluntariat Reșița, Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Caraș-Severin și Primăria Reșița organizează, în perioada 15 – 21 mai, Săptămâna Voluntariatului. În program sunt cuprinse o serie de acțiuni menite să evidențieze importanța voluntariatului.

Așadar, marți, în centrul Reșiței, la localul situat vizavi de Palatul Cultural, se va desfășura Free Ocico. Participanții sunt așteptați să aducă de acasă haine, pantofi, jucării și obiecte pe care nu le mai folosesc, iar hainele colectate vor fi donate unui Charity Shop. Totodată, participanții vor putea pleca acasă cu alte obiecte care li se potrivesc.

„Activitatea este gândită atât ca eveniment de socializare pentru cetăţenii/tinerii din Reşiţa, dar mai ales ca activitate de conştientizare cu privire la situaţia celor cu mai puţine oportunităţi, de încurajare a consumului responsabil şi dezbatere cu privire la consumism şi cantitatea de lucruri (inclusiv haine) pe care le folosim pentru scurt timp pentru a le arunca mai apoi doar pentru că nu mai sunt „la modă”. Va fi un prilej, de asemenea, de a aborda prin metode alternative problematica identităţii tinerilor, a ponderii identităţii vestimentare în cadrul acesteia, şi a influenţelor sociale şi mass-media la care adolescenţii şi tinerii sunt expuşi în procesul de găsire a identităţii”, spun reprezentanții Centrului pentru Voluntariat.

Miercuri, de la ora 17.00, reșițenii sunt invitați în Centrul Civic pentru o nouă sesiune de Lecturi Urbane. Mai exact, pasionații de lectură vor avea ocazia, timp de câteva ore, să citească în aer liber, iar cei care nu au o carte la îndemână, vor putea împrumuta de la voluntari. „Acţiunea îşi propune atragerea unui număr cât mai mare de participanţi care să citească împreună timp de câteva ore, demonstrând astfel că există preocupări comune în rândul tinerilor, a cetăţenilor şi că aceştia se pot solidariza pentru transmiterea unei idei, acesta fiind primul pas spre participare civică şi voluntariat”.

În cazul în care vremea nu este favorabilă, acțiunea se va muta în Centrul Comercial „Nera”, la cafeneaua de la etajul I.

expressheadergeneral (1)

Joi, 18 mai, la ora 9.00, acțiunile de voluntariat se vor muta în cartierul Steierdorf din Anina. „Voluntari ai Centrului de tineret Mansarda şi ai Centrului de Voluntariat Reşiţa vor derula la Anina un program de prezentare şi informare despre voluntariat. Scopul programului este acela de a stimula interesul tinerilor despre voluntariat şi de a motiva tinerii pentru a se implica în rezolvarea unor probleme în comunitatea locală”.

Vineri, de la ora 15.00, voluntarii vor reveni la Reșița, mai exact în Parcul Tricolorului, pentru a amenaja aleea voluntarilor. Acțiunile vor fi dedicate celor mai mici cetățeni și vor consta în confecţionat obiecte decorative hand made, brăţări, lucruri din materiale reciclabile, face-painting și modelaj cu baloane.

Sâmbătă, așa cum deja i-au obișnuit pe copii, voluntarii vor fi prezenți, începând cu ora 14.00, la Grădina Zoologică „prof. Ioan Crișan”, acolo unde vizitatorii vor primi informații despre animale de la un ghid, dar vor putea participa și la diverse ateliere puse la dispoziție în mod gratuit: realizare de magneți, personalizat insigne, modelat baloane, twister, inițiere în jonglerie, realizat brățări împletite etc.

Săptămâna de Voluntariat se va încheia duminică printr-o excursie la Comarnic, având dublu scop. Pe de o parte, cei 25 de voluntari participanți vor ecologiza zona, iar pe de altă parte vor carta obiectivele naturale. „Este o activitate de promovare a voluntariatului în activităţi ecologice şi de documentare pentru viitoare trasee în zona Comarnic”, transmit reprezentanții Centrului de Voluntariat Reșița.

Persoana de contact pentru informații suplimentare este Daniela Lupșan, telefon: 0744 628 197.