Asociaţia Euroland Banat din Reşiţa a lansat aseară campania „Opriți distrugerea Parcului Național Semenic-Cheile Carașului!“. Andrei Szabo, preşedintele asociaţiei, a început astfel strângerea de semnături pentru o petiţie împotriva planului de management depus spre consultare la Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin.
Petiţia urmează a fi adresată ministrului Mediului, Graţiela Gavrilescu, directorului ANANP, George Răzvan Fazacaş, dar şi directorului Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraș-Severin, Marius Vodiță. Redăm mai jos textul integral.
Păduri tăiate într-un ritm alarmant!
„Stimată doamnă ministru,
Stimați domni,
Romsilva își pregătește terenul pentru a putea tăia păduri seculare în Parcul Național Semenic – Cheile Carașului!
La începutul anului 2018, silvicultorii Romsilva au întocmit un nou Plan de Management prin care doar 32% din suprafața parcului este protejată. Acest nou plan de management este realizat cu încălcarea flagrantă a legislației naționale, a directivelor europene și recomandărilor Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN).
Pe de altă parte, planul de management al Parcul Național Semenic-Cheile Carașului, elaborat între 2010-2013, de specialiști, cercetători de marcă, cu sprijinul Academiei Române (filiala Timișoara) și avizat de Consiliul Științific al parcului, a fost păstrat la sertar de către RNP Romsilva pentru că asigura o protecție pe o suprafață de 49% din suprafața parcului.
Pentru a se asigura că nu întâmpină opoziție în aprobarea noului plan, Romsilva a înlocuit specialiștii din vechiul Consiliul Științific (profesori, cercetători) cu silvicultori și persoane favorabile exploatărilor în parc.
Doamnă ministru, domnilor directori, pădurile din Parcul Național Semenic-Cheile Carașului au fost și continuă să fie tăiate într-un ritm alarmant!
Dacă vă pasă cu adevărat de pădurile și mediul natural pe care ați fost investiți să le protejați, vă solicităm intervenția fermă pentru:
– Interzicerea exploatărilor forestiere comerciale pe întreaga suprafață a Parcului Național Semenic – Cheile Carașului respectând criteriile Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN) și prevederile OUG 57/2007 pentru categoria II IUCN: “În perimetrul parcurilor naţionale sunt admise doar activităţile tradiţionale practicate numai de comunităţile din zona parcului naţional, activităţi tradiţionale ce vor fi reglementate prin planul de management. Scopul Parcului naţional: arie protejată administrată în special pentru protecţia ecosistemelor şi pentru recreere”.
– Realizarea și aprobarea planului de management integrat numai după realizarea inventarierii, cartării și evaluării stării de conservare pentru ecosisteme, habitate și specii de interes național și european.
– Realizarea obligatorie a studiului de evaluare adecvată pentru planul de management integrat luând în considerare toate activitățile care se desfășoară planificat sau permise de lege pe suprafața parcului național și siturilor Natura 2000“.
Încă se mai poate interveni!
Strângerea de semnături pentru această petiţie a început aseară, pe site-ul campaniamea.de-clic.ro. Asociaţia Euroland Banat explică şi contextul în care a iniţiat această campanie.
Parcul Național Semenic-Cheile Carașului a fost înființat în anul 1982 datorită cadrului natural cu valoare deosebită. Parcul adăpostește: 5.000 ha de pădure virgină cu arbori de 450 de ani; păduri seculare și zone carstice cu numeroase chei și peste 800 de peșteri; 1.200 specii de floră și 600 specii de faună. El face parte din rețeaua celor 13 parcuri naționale. Această rețea de parcuri ocupă o suprafață totală de doar 1,33% din România.
„De 14 ani, parcul este administrat ilegal de către RNP-Romsilva, fără plan de management, în conflict de interese și cu încălcarea gravă a obligaților contractuale. În toți acești ani, pădurile au fost și continuă să fie tăiate într-un ritm alarmant chiar și în zone de protecție strictă/integrală precum sunt Rezervațiile naturale Cheile Carașului, Buhui-Mărghitaș, Cheile Gârliștei, Bârzăvița“, consideră Euroland Banat.
În data de 18 mai 2018, noul Consiliu Științific a aprobat un nou plan de management, „distructiv, care protejează doar 32% din suprafața parcului“, subliniază activiştii de mediu din cadrul asociaţiei reşiţene. Acest plan de management a fost depus spre consultare la Agenția pentru Protecția Mediului Caraș-Severin, situaţie în care „încă putem interveni pentru a revizui acest nou plan de management și pentru a nu permite exploatări forestiere care ar sorti parcul distrugerii ireversibile! Parcul Național Semenic-Cheile Carașului poate fi salvat prin implicarea noastră, a fiecăruia. Semnează și tu petiția!“, îşi încheie apelul Euroland Banat.
GEC Nera invocă jocuri „pe sub masă“
Şi GEC Nera s-a referit la planul de management depus la APM Caraş-Severin. „Proiectul planului de management (PM) al Parcului Naţional Semenic Cheile – Caraşului, pentru că aceasta este denumirea corectă a documentului de pe pagina web a Administraţiei PN Semenic Cheile – Caraşului (APNSCC), este doar un document de lucru aşa cum au fost şi alte variante ale acestui act de reglementare pe care APNSCC le furnizează de 14 ani de când s-a înfiinţat (vezi http://pnscc.ro/plan-management/). Documentul se află în dezbatere la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului care urmează să-l promoveze la Ministerul Mediului pentru aprobare. Doar când acest document va avea la bază un ordin de ministru pentru aprobare, el va avea un caracter obligatoriu inclusiv pentru RNP Romsilva“, precizează Doina Mărgineanu, consilier pentru relaţii publice al GEC Nera.
Structurile Romsilva au invocat de fiecare dată inexistenţa unui PM aprobat atunci când ONG-urile au notificat tăieri în zone interzise de proiectul de PM, cel actual de pe pagina web a APNSCC sau variantele elaborate anterior în cei 14 ani de existenţă a parcului.
Cât de legală este administrarea Parcului Naţional Semenic Cheile – Caraşului în momentul de faţă fără existenţa unui PM aprobat? Care este obiectul de activitate al administraţiei parcului fără existenţa unui PM aprobat? „La prima întrebare trebuie să răspundă Corpul de Control al Guvernului în urma unui control de legalitate a acestui contract, avându-se în vedere că existenţa unui PM aprobat este prevăzută în contractul de administrare a PN Semenic – Cheile Caraşului încheiat între RNP Romsilva şi Ministerul Mediului. La a doua întrebare răspunsul nu poate fi decât unul singur: Administraţia Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului cauţionează în fapt toate tăierile de arbori administrate de către RNP Romsilva în interiorul parcului“, consideră GEC Nera.
ONG-ul de mediu concluzionează că, astfel, în cazul Parcului Naţional Semenic Cheile – Caraşului, RNP Romsilva se joacă de 14 ani de-a protecţia naturii, iar Ministerul Mediului se face că nu vede că are în curtea sa un contract de administrare a unei arii naturale protejate, care nu se respectă încă din 2014 de la semnare şi pe care nu catadicseşte să-l rezilieze. „Să fie oare un joc «pe sub masă» pe care Ministerul Mediului îl face cu RNP Romsilva pentru ducerea în derizoriu a ideii de protecţia naturii şi pentru exploatarea unei cantităţi cât mai mare de arbori în aria Parcului Naţional Semenic Cheile – Caraşului?“, încheie GEC Nera, printr-o întrebare mai degrabă retorică.
UPDATE, ora 15.10
Dimineaţa la orele 8-9, petiţia avea 100 de semnături. Acum, la ora 15, a depăşit 600! Şi nici nu au trecut 24 de ore de la iniţierea campaniei!