Petiție pentru modernizarea trecerilor de cale ferată din Lugoj

Un oraș modern și dezvoltat este ceea ce ne dorim cu toții. Deși calea către acest deziderat nu este ușoară, de multe ori implicarea cetățenilor poate face diferența. În acest sens, în luna septembrie, Asociația Life-Lugoj30 a înaintat o cerere către CFR SA și una către Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor prin care au solicitat începerea lucrărilor de  modernizare a tuturor trecerilor la nivel de cale ferată din municipiul Lugoj, mai exact, construirea trecerilor de pietoni peste liniile de cale ferată din oraș, iar acest proiect să fie cuprins în Bugetul Ministerului Transporturilor de anul viitor. 

„Am făcut această solicitare către cele două instituții deoarece administratorul căilor ferate din Lugoj este CFR SA, ce se află în subordinea Ministerului Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, iar Primăria Lugoj nu poate efectua lucrări de modernizare. Considerăm absolut necesare aceste lucrări, deoarece în Lugoj nu există nici măcar o trecere special amenajată pietonilor peste liniile de cale ferată, iar siguranța și viața cetățenilor este pusă în pericol în fiecare zi. Nu ni se pare normal ca în anul 2020 cetățenii lugojeni atât adulții, vârstnicii, cât și copiii să treacă liniile de cale ferată printre mașini sau peste pietre deoarece nu există o cale sigură pentru pietoni. De asemenea le-am reamintit că siguranța pietonilor în trafic este extrem de importantă și este susținută și de Direcția Generală Mobilitate și Transporturi a Comisiei Europene”, explică Ștefania Șchiop, președinte Life-Lugoj30. 

În urma petiției, un prim răspuns pozitiv a fost primit la început de săptămână, prin care reprezentanții CFR au comunicat că există un proiect modernizare a tronsonului de cale ferată Caransebeș-Timișoara-Arad. 

gif card de energie dacus 1000x100 Brantner 1000x100px

„Lucrările de modernizare a tronsonului constă și în reamenajarea trecerii de cale ferată propriu-zise, inclusiv cu trotuare peste liniile de cale ferată în incinta localităților, dar și cu marcaje și indicatoare specifice cu un grad de siguranță superior. Tot în acest răspuns mi s-a comunicat că în proiectul de modernizare este inclusă și pasarela din stația CFR Lugoj, care va fi prevăzută cu lifturi pentru persoane cu dizabilități, iar acolo unde sunt pasarele peste linia de cale ferată nu vor mai fi construite trotuare, deoarece pietonii pot traversa pe pasarela în deplină siguranță”, spune Ștefania Șchiop. 

Pe hârtie, totul arată bine, însă vestea proastă este că proiectul de modernizare al celor de la CFR se află doar în pregătire, nicidecum în stadiu de implementare. Din 2018 CFR a reușit sa obțină doar un aviz de la ANPM și acum sunt la studii de fezabilitate. Cu toate acestea, Asociația Life-Lugoj30 nu se oprește aici, având în plan retrimiterea unei petiții către Ministerul Transporturilor, manifestând în același timp interes și față de poziția pe care o va adopta noul primar, Claudiu Buciu, vizavi de problema modernizării pasarelei CFR din municipiu. 

publicitate si promovare online banner maxagro STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/