Pești morți găsiți în zona stăvilarului Sânmartinul Maghiar. Specialiștii ABA Banat au luat probe

canallul bega
casinoherculane by sungarden alv bannerexpressbanat resita 1000x100px ian24

Din cauza ploilor abundente din ultimele zile, specialiștii care monitorizează calitatea râului Bega au observat o scădere a concentrației de oxigen și o creștere a concentrației de amoniu în apă. Acesta ar fi motivul pentru care o mulțime de pești au murit, arată concluziile celor de la Apele Române Banat. 

Reprezentanții ABA Banat dau asigurări că nu este vorba despre poluarea cursului de apă, ci de un efect al ploilor abundente din ultimele zile.

„Laboratorul de Calitate a Apei al Administrației Bazinale de Apă Banat monitorizează zilnic în secțiunea Otelec – localitate de frontieră – calitatea cursului de apă Bega. A fost observată o scădere a concentrației de oxigen dizolvat și o creștere a concentrației de amoniu în apă, ca urmare a funcționării pompelor de furtună în situații de urgență de la Stația de Epurare Timișoara. Aceasta este cauza fenomenului peștilor morți de la stăvilarul Sânmartinul Maghiar. Atragem atenția că nu este vorba despre o poluare, ci despre un fenomen natural  care se repetă la fiecare ploaie de intensitate crescută.”, au anunțat reprezentanții ABA Banat.

promovare banner maxagro Muzeul TM

Ca să controleze fenomenul, ABA Banat a prevăzut în autorizația de gospodărire a apelor pentru Stația de Epurare Timișoara obligativitatea întocmirii unui studiu privind „Controlul calității mediului la Stația de Epurare Apă uzată Timișoara”.

„În amonte de nodul hidrotehnic Sânmartinul Maghiar, colegii de la SH Bega au montat un baraj plutitor pentru a reține deșeurile antrenate de apele mari (PET-uri, deșeuri lemnoase și vegetale), care va fi ridicat imediat ce atenționările hidrometeorologice vor înceta. De asemenea, vor fi colectați peștii morți din zona stăvilarului, urmând a fi eliminați conform legislației specifice.”, au mai transmis cei de la Apele Române Banat.

STPT job 1000x200
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/