Peșteră din Cheile Carașului, explorată de scafandri! [FOTO]

Asociația Speologică „Exploratorii” Reșița a planificat, pentru acest an, mai multe incursiuni subacvatice în peșterile din Caraș-Severin, pentru a se stabili forma sau pentru a carta peștera respectivă, fapt nerealizat până la acest moment, tocmai pentru că zona fiind sub apă, nu exista altă posibilitate de acces la ea.

În urma ultimei explorări, scafandrii au intrat în peștera Izvorul de la Nuci. Așa au putut vedea faptul că este vorba despre o cavitate de 200 m dezvoltare și -10 m denivelare. Au fost traversate 3 sifoane, de 25 m lungime, 10 m lungime și 80 m lungime, de către speologul-scafandru Radu Pușcaș.

Peștera Izvorul de la Nuci a fost explorată și cartată în anul 2000 de Asociația Speologică „Exploratorii” pe o lungime de 13 m și o denivelare de -3,4 m, nereușindu-se cartarea ei completă, din cauza acestui sector inundat.

„Peștera este activă temporar cu un debit de 5-10 l/s și face parte din sistemul carstic Olenica – Peștera de Sub Cetate II. Explorările continuă!”, spune Bogdan Bădescu, președintele Asociației Speologice „Exploratorii” din Reșița.