Situația pentru începutul anului școlar 2020-2021 arată că, la nivelul județului Caraș-Severin, în cadrul a 372 de unități de învățământ elevii vor putea participa la cursuri în varianta tradițională (față în față), aici aplicându-se Scenariul 1 (verde), cu respectarea tuturor normelor de protecție sanitară. Momentan, nicio unitate de învățământ de pe raza județului nu este nevoită să aplice Scenariul 3 (roșu), cel care implică participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.
Potrivit celor transmise de ISJ Caraș-Severin, lucrurile în privința reluării actului educațional la începutul anului școlar se prezintă astfel:
– 372 de unități de învățământ în Scenariul 1 (90,95%): participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară;
– 37 de unități de învățământ în Scenariul 2 (9,05%). Acesta presupune participarea zilnică (față în față) a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție, respectiv revenirea parțială (prin rotație de una-două săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție;
– nicio unitate de învățământ în Scenariul 3: participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități/lecții online.
Deși organizarea activității didactice părea să plaseze localitatea Bolvașnița în Scenariul 3, rata de incidență a cazurilor de îmbolnăvire la 1.000 de locuitori fiind de 7,56, în urma raportării de săptămâna trecută, vineri, 11 septembrie, autoritățile locale au hotărât că, pentru început, școlarii pot reveni la cursuri în condiții de siguranță, aici revenindu-se la primul scenariu.
„Astăzi, în localitatea Bolvașnița, se poate vorbi despre participarea zilnică. La ultima raportare către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, vineri, 11 septembrie, autoritățile locale au hotărât că pot aduce copiii la cursuri în siguranță, ei intrând în Scenariul 1. Scenariile concepute sunt valabile pentru perioada de început a anului școlar, însă ele se vor actualiza săptămânal sau de câte ori este nevoie dacă incidența este mare într-o localitate”, a explicat Ion Chiosa, purtător de cuvânt al ISJ Caraș-Severin.
Chiar dacă Bolvaşniţa a ieşit din zona roşie, potrivit DSP Caraş-Severin, alte trei localităţi numai ce au intrat. Este vorba despre Dalboșeț (cu șase cazuri), Vermeș ( cu 5 cazuri) și Păltiniș (cu opt cazuri). Cum niciunul dintre aceste cazuri nu aparţin copiilor de vârste şcolare, Ion Chiosa a ţinut să puncteze: „Aceste cazuri nu afectează comunitatea, întrucât sunt izolate. Vorbim aici despre internare sau izolare la domiciliu, inclusiv familiile acestora”.
Referitor la achiziționarea echipamentelor IT pentru ca elevii să își poată continua cursurile în varianta online în cazul în care numărul de infectări crește, la nivelul județului, din necesarul de 15.431 de tablete, autoritățile publice locale au reușit să achiziționeze un număr de doar 1.357 de astfel de dispozitive, dintre care 610 numai în municipiul Reșița, pe lista UAT-urilor care au dat curs acestui demers regăsindu-se și: Bocșa, Moldova Nouă, Oțelu Roșu, Oravița, Vermeș, Goruia, Văliug, Vărădia, Băuțar, Berzovia și Turnu Ruieni. Alte 24 de unități școlare se află în faza de achiziție a tabletelor, cu sprijinul autorităților publice locale și a operatorilor de telefonie mobilă cu conectivitate optimă în zonele respective.
În privința dispozitivelor digitale promise de Ministerul Educației și Cercetării, reprezentantul ISJ Caraș-Severin a detaliat: „Tabletele promise de MEC urmează să ajungă la inspectoratele școlare. Ele vor fi distribuite cu prioritate în zonele roșii”.