Peste 800 de timișoreni s-au debranșat de la Colterm anul acesta

colterm

Numărul timișorenilor care au depus dosare pentru debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire este în ușoară creștere față de aceeași perioadă a anului trecut, spun reprezentanții companiei Colterm. Din mai până la 30 iunie, 793 de proprietari de apartamente au solicitat deconectarea individuală, iar 36 – asociații de proprietari și case individuale – au cerut debranșarea, respectiv rezilierea contractelor de furnizare a energiei termice.

La decizia de debranșare a populației de la Colterm a contribuit și situația de iarna trecută, când în Timișoara a fost sistată pentru câteva zile furnizarea căldurii, la fel și nesiguranța oamenilor cu privire la intrarea companiei de termoficare în insolvență.

„Suntem într-o ușoară creștere față de anii trecuți, dar eu cred că pe final de sezon ne vom încadra în medie. Media debranșărilor este undeva între 1.500-2.000 pe an. Evident că din moment ce lumea se debranșează există anumite nemulțumiri. Că sunt generalizate, că au strict legătură cu disfuncționalitățile din sezonul trecut sau cu dorințele anumitor abonați de-ai noștri de a-și modifica instalațiile interioare astea sunt discuții în care nu doresc să intru. Dar e evident că nimeni nu se debranșează dacă lucrurile sunt perfecte.”, a declarat Cristian Amza, administrator special Colterm.

Totuși, Colterm analizează potențialele motive pentru care tot mai mulți oameni renunță la serviciile companiei.

„O parte din debranșări sunt legate de faptul că oamenii doresc să își instaleze microcentrale pe gaz. Deși, personal, cred că nu e cea mai înțeleaptă idee, raportat la contextul energetic actual din piață, raportat la problematica de mediu care va veni pentru microcentrale legat de suprataxare, de reglementare mai clară cu privire la evacuarea gazelor. Există o zonă de incertitudine la momentul actual care se va concretiza probabil prin niște reglementări mai clare în 1, 2, 3 ani de zile, interval care nu e de natură să permită recuperarea investiției. Trebuie să aveți în vedere că pentru un apartament mediu de 2-3 camere, 50-70 mp, investiția e undeva în jur de 3-4.000 de euro cu centrală, calorifere, țevi, manoperă. Și bineînțeles că această investiție vine la pachet și cu prețul gazului, că după ce ai montat centrala ea trebuie să ardă gaz care costă.”, a mai spus Amza.

Pe de altă parte, în această perioadă, Colterm continuă să adune stocuri de combustibil pentru sezonul de încălzire 2022-2023. Compania încheie luna iunie cu un stoc de 10.000 tone de cărbune. De asemenea, pentru asigurarea necesarului de gaze naturale pentru iarna care urmează, Colterm a înmagazinat până acum 6.000 MWh de gaze din totalul de 40.000 MWh, cât este stabilit de autorități.


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/