Peste 80% dintre absolvenții din 2019 ai Politehnicii din Timișoara s-au angajat

Universitatea Politehnica Timișoara a analizat rata de angajare a absolvenților facultăților de inginerie din 2019. Potrivit datelor culese din Registrul General de Evidență a Salariaților, 80% dintre tinerii care au devenit ingineri la Universitatea Politehnica Timișoara în 2019 și-au găsit un loc de muncă.

Cifra este doar cu 3% mai mică față de generația anterioară, susțin reprezentanții universității. Pe de altă parte, rata de angajare a celor care au finalizat un program de masterat în același an a ajuns la 89%, procentul fiind mai mare cu 4% în comparație cu anul precedent.

„Ne bucurăm să vedem că inginerii sunt, poate, cei mai căutați oameni din piața muncii. Asta înseamnă că există o tendință de dezvoltare, atât a sectorului public, cât și a sectorului privat. Datele noastre arată că cel puțin patru din cinci absolvenți de inginerie lucrează în momentul de față. Numai că rata de angajare, cel mai probabil, se apropie de 100% pentru că în REVISAL nu sunt incluși cei care au decis să plece să lucreze în străinătate sau cei care lucrează pe cont propriu. Oricum, ne confruntam deja înainte de pandemie cu o lipsă acută de ingineri în piața muncii, pe toate domeniile. De altfel, numărul de absolvenți de inginerie este insuficient la nivel european pentru că trăim într-o economie aflată permanent în dinamică, iar toate profesiile au la bază dispozitive inteligente, elaborate de ingineri.”, susține Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara.

leader board 728 x 90 px

Surpriza studiului este reprezentată de absolvenții Facultății de Construcții. La nivel de licență, angajarea inginerilor în construcții poate fi comparată cu cea din zona IT. „Vorbim despre un procent de 84%, care este mai mare cu 7% față de acum doi ani. În pandemie, acest domeniu a fost printre cele mai puțin afectate, așa că cererea de specialiști a crescut.”, susțin reprezentanții Politehnicii într-un comunicat remis miercuri presei.

9% dintre absolvenții studiilor de licență și-au încheiat contractele de muncă în ultimul an, iar la studii de masterat din zona ingineriei procentul scade la 5%. Cu toate acestea, cei care nu s-au reangajat după ce au rămas fără job fie efectuează studii de doctorat, fie au plecat să lucreze pentru companii din străinătate.

„O parte dintre ei au plecat din pozițiile pe care le ocupau, spre finalul anului, pentru a se angaja într-o altă companie la începutul anului 2021. De asemenea, există mulți absolvenți care își dezvoltă firme sau care lucrează ca freelanceri, în special în zona de proiectare. Datele analizate de noi nu cuprind și aceste situații. De altfel, prin activitățile pe care le avem în domeniul antreprenoriatului, noi îi încurajăm pe tineri să își dezvolte propriile firme, încă din perioada facultății. Mulți dintre cei care urmează această cale vin cu idei inovatoare și aduc plus valoare pieței.”, a mai spus rectorul universității.

De asemenea, studiul arată că 64% dintre cei care vin să studieze în Timișoara, la nivel de licență, rămân să lucreze în oraș, iar în ceea ce privește programele de masterat, procentul ajunge la 73%. Restul tinerilor fie se întorc în orașul de domiciliu, fie aleg să se dezvolte în alte județe sau în străinătate.

„Absolvenții rămân în Timișoara pentru că în piața muncii există o multitudine de joburi. Au de unde alege, există o diversitate pe care orașele mici nu o oferă. De asemenea, salariile sunt mult mai bune în comparație cu ceea ce pot primi de la o firmă mai mică, de acasă. Pe de altă parte, unii tineri când aleg să studieze la Timișoara văd orașul ca o poartă spre vestul Europei. Adică se gândesc ca la finalizarea studiilor să plece din țară. Numai că în cei patru ani de facultate se familiarizează cu orașul, se angajează timpuriu, își creează rădăcini aici, iar după absolvire nu mai există acel entuziasm de a emigra.”, a completat Florin Drăgan.

Studiul mai arată că, deși populația școlară este în scădere, iar tinerii s-au confruntat vara trecută cu numeroase probleme de mobilitate din cauza pandemiei, numărul de candidați la facultățile Universității Politehnica Timișoara a fost în creștere.

„Rezultatele la examenul de Bacalaureat de anul trecut au fost în scădere în județele care ne alimentează cu studenți. Ne-am temut un pic la început, însă la finalul perioadei de înscriere am tras linie și am observat că stăm foarte bine. De asemenea, considerăm că am crescut și calitativ. În vară am introdus și opțiunea ca tinerii să fie admiși și pe baza CV-ului educațional, iar prin această metodă am reușit să atragem numeroși elevi care au avut rezultate foarte bune la diverse competiții naționale și internaționale. O problemă pe care o întâmpinăm e o scădere a locurilor la buget în ultimii doi ani, din partea Ministerului Educației. Proiectele pe care le gândim împreună cu mediul privat presupun o creștere a numărului de absolvenți de master și studii doctorale. Scăderea – chiar dacă este mică – a locurilor la buget pentru domeniile de licență, nu ne ajută absolut deloc.”, a mai spus rectorul Universității Politehnica Timișoara.