Cele 68 de UAT-uri din Caraș-Severin fără acces la rețeaua de gaz mai au de așteptat. În Timiș, vestea este bună pentru doar două comune. Ministrul Dezvoltării a anunțat astăzi care sunt primele 73 de proiecte aprobate pentru realizarea, extinderea și modernizarea infrastructurii de distribuție a gazelor naturale cu bani proveniți din Programul Național „Anghel Saligny”.
Primele 73 de proiecte pentru investiții în realizarea, extinderea și modernizarea infrastructurii de distribuție a gazelor naturale, în valoare totală de 3.854.583.847,09 lei, finanțate prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”, au fost aprobate de Ministerul Dezvoltării.
Acestea fac parte din categoria celor 105 proiecte mature care vizează dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale din 165 unități administrativ-teritoriale, depuse inițial la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, dar a căror valoare a excedat plafonul alocat POIM.
O singură comună din Banat apare pe lista câștigătoarelor. Este vorba despre Becicherecu Mic, liderul proiectului prin care se are în vedere înființarea unui sistem inteligent de distribuție gaze naturale în comunele Becicherecu Mic și Dudeștii Noi, județul Timiș, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Dimitrie Țichindeal. Valoarea totală alocată acestui proiect este de aproximativ 31 de milioane de lei.
„Obiectivul nostru este să asigurăm acest serviciu de bază pentru cetățenii care nu sunt racordați la rețeaua de gaze naturale și, prin acest program, vom branșa aproximativ 196.000 de familii la rețeaua de gaze”, a precizat ministrul Dezvoltării.
În total, la nivel național, pentru rețele de gaz s-au alocat 7,5 miliarde de lei. Caraș-Severinul ar urma să primească 204.892.866 de lei, iar Timișul – 198.554.797 de lei. Dacă în Caraș-Severin circa 90% dintre unitățile administrativ-teritoriale nu au acces la gaz, în Timiș procentajul este de aproape 66%.