Peste 400 de participanți în cadrul Festivalului „Doina Bistrei”

festival concurs 2

Festivalul-concurs de folclor de la Măru, ajuns în acest an la ediția cu numărul X, a adunat la un loc iubitori ai cântului și dansului popular din județele Caraș-Severin, Timiș și Hunedoara.

Încă de la prima ediție, această manifestare culturală și-a propus să contribuie la păstrarea și promovarea tradițiilor și valorilor culturale și spirituale, locale și naționale, la formarea, în rândul generațiilor tinere, a gustului față de muzica, graiul, portul și dansurile populare românești, precizează organizatorii.

Ediția a X-a a Festivalului-concurs „Doina Bistrei” a fost structurată pe următoarele secțiuni: recitare de poezie în grai bănățean, pentru diferite categorii de vârstă a elevilor din ciclurile de învățământ preșcolar, primar, gimnazial și liceal; interpretarea vocală și instrumentală a unor melodii din repertoriul popular, pe categoriile de vârstă între 7 și 14 ani, respectiv între 15 și 18 ani; prezentarea de dansuri populare, de datini și obiceiuri tradiționale, tot pe categoriile de vârstă între 7 și 14 ani, respectiv între 15 și 18 ani.

festival concurs

Programul a debutat cu o rugăciune la Biserica Ortodoxă din Măru, după care participanții au plecat într-o paradă a portului popular pe ulița satului, poposind mai apoi la Căminul Cultural, locul de desfășurare al festivalului.

A urmat apoi prezentarea programelor artistice susținute de către formațiunile și interpreții înscriși în competiție, la această ediție fiind prezenți peste 400 de participanți din județele Caraș-Severin, Timiș și Hunedoara. La secțiunea de recitare a creațiilor în grai bănățean s-au înscris 90 de copii, la secțiunea de interpretare vocală și instrumentală a unor melodii populare au concurat 18 interpreți, iar la categoria de dansuri populare au urcat pe scenă 9 ansambluri artistice.

La finalul ediției, organizatorii au acordat premii și diplome de participare, marele premiu al festivalului fiind adjudecat de copiii din cadrul Ansamblului „Armenișana” al Asociației Cultural-Folclorice „Armenișana” din comuna Armeniș. Pe timpul jurizării prestațiilor concurenților, pe scenă au urcat elevii școlilor din comuna Zăvoi și alți artiști locali, care au prezentat câteva suite de dansuri tradiționale din zona gugulanilor și melodii populare din Banat.

festival concurs 3

Evenimentul a fost organizat de Primăria și Consiliul local Zăvoi, Parohia Ortodoxă din Măru, Școala Gimnazială Zăvoi și Școala Gimnazială Măru, și a avut ca principali parteneri: Inspectoratul Școlar Caraș-Severin, Casa Corpului Didactic Caraș-Severin, Asociația Scriitorilor în Grai Bănățean, Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale al județului Caraș-Severin și Asociația Cultural-Științifică „Astra”, Despărțământul Oțelu Roșu, fiind inclus și în Seminarul „Didactica Internațional”, ediția a XXXI-a.

Sursa foto: Firuț Mihuț

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/