Expoziție de fotografie și multimedia dedicată lui Pier Paolo Pasolini, la Muzeul Banatului din Timișoara

expopaolo
po 1000x100px (3)

Muzeul Național al Banatului pregătește o expoziție de fotografie și multimedia intitulată „O privire spre viitor”, pentru a marca 100 de ani de la nașterea lui Pier Paolo Pasolini, considerat a fi unul dintre cei mai de seamă intelectuali ai secolului al XX-lea. Vernisajul are loc sâmbătă, la Bastionul Theresia.

Muzeul Național al Banatului îl aduce în atenția publicului român pe Pier Paolo Pasolini, considerat a fi unul dintre cei mai de seamă intelectuali ai secolului al XX-lea. Astfel, este organizată o expoziție de fotografie ce va cuprinde și proiecții de film, precum și videoclipuri inedite din viața lui, intitulată „O privire spre viitor – 100 de ani de la nașterea lui Pier Paolo Pasolini”.

Expoziția are loc cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, în parteneriat cu Asociația Comitato Dante Alighieri din Timișoara, Asociația Culturală Fucina Italica Francesco Griselini din Timișoara, Asociația Culturală Cinemazero din Pordenone (Friuli Venezia Giulia – Italia) și Fondazione Cineteca di Bologna (Emilia Romagna, Italia).

Versatilitatea lui Pier Paolo Pasolini, pe de o parte, și schimbările sociale și economice prin care Timișoara a trecut în ultimele trei decenii, pe de altă parte, se întrepătrund într-un mod fascinant: Pasolini a fost scriitor, eseist, jurnalist, regizor, om politic angajat, un rafinat om de cultură, dar și un iubitor al fotbalului. Era incomod, genial, vizionar. Timișoara este orașul în care amprenta multiculturalității se respiră la fiecare pas, și în care diversitatea etnică, cea culturală și cea confesională au creat numeroase interferențe culturale. Timișoara, orașul românesc, în care comunitățile germană, maghiară, sârbă, italiană, evreiască, bulgară, cehă, slovacă, ucraineană, turcă, tătară au învățat unele de la altele obiceiurile, limbile în care comunicau, tradițiile. Astăzi, Timișoara este locul unde își desfășoară activitatea numeroase companii străine, devenind un punct de referință pentru industria și agricultura naționale, precum și pentru sistemul de serviciile de înaltă calitate”, a afirmat Mirela Boncea, președintele Asociației „Dante Alighieri”.

1000x200 dacus 02

Vernisajul expoziției este sâmbătă, 4 iunie, de la ora 18.00, în mansarda B1 a Bastionului Theresia. Ea va putea fi vizitată până în 31 iulie. În cadrul evenimentului, de la ora 19.30, va avea loc și o proiecție de film, organizată în colaborare cu asociația „Ceau, Cinema”. Este vorba despre pelicula „Lazzaro Felice”, în regia lui Alice Rohrwacher.

Evenimentul este organizat și cu sprijinul Camerei de Comerţ Italiană pentru România.

afiș pasolini

Banner night theater LightsON TM 2023 1000x100px