Peste 70 de centre pregătite pentru examinarea elevilor din Caraş-Severin

Cele două săptămâni de pregătire a elevilor din anii terminali în vederea examenelor naționale se încheie astăzi, motiv pentru care Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin a stabilit și transmis spre aprobare Ministerului Educației numărul centrelor de examinare pentru cei peste 4.000 de tineri înscriși atât la Evaluarea Națională, cât și la Bacalaureat.

În ideea ca lucrurile să se desfășoare fără nicio problemă, mai ales din punct de vedere igienico-sanitar, ISJ Caraș-Severin a propus ca cei 2.161 de elevi (clasa a XII-a zi și clasa a XIII-a seral) să poată susține examenul de Bacalaureat în cadrul a 16 centre de examinare, în timp ce pentru elevii de gimnaziu – 1.990, numărul centrelor de examinare va fi de trei ori mai mare, respectiv 59.

Potrivit noilor precizări, iată care sunt condițiile ce trebuie îndeplinite în centrele de examinare:

– organizarea sălilor de examen să se realizeze, astfel încât în fiecare sală, candidații să fie repartizați la o distanță de minimum 2 metri unul față de celălalt stânga/dreapta – față/spate;

– sălile de examen și sălile în care își desfășoară activitatea comisia din centrul respectiv se află, de regulă, în aceeași clădire;

– sălile de examen vor fi prevăzute cu sisteme de supraveghere audio-video.

Pentru asigurarea egalității de șanse, Ministrul Educației și Cercetării a aprobat ordinul privind organizarea sesiunilor speciale de Evaluare Națională și Bacalaureat pentru absolvenții care nu vor putea participa la prima sesiune, aici încadrându-se cei care au avut temperatura peste maximul admis, au fost în izolare, carantină sau cei care nu au participat în prima sesiune din alte motive medicale.

Sesiunea specială de BAC 2020 pentru elevii afectați de pandemie începe în data de 6 iulie 2020 cu examenul scris la Limba și literatura română, în timp ce sesiunea normală a Bacalaureatului debutează pe 22 iunie 2020. Sesiunea specială de Evaluare Națională 2020 are programat primul examen pe 29 iunie, la două săptămâni după sesiunea normală a examenelor pentru absolvenții de clasa a VIII-a.

Pentru examene, supravegherea probelor scrise va fi asigurată, pentru fiecare sală de examen, de minimum un profesor asistent. Comisiile județene de bacalaureat, comisiile de bacalaureat din centrele de examen, comisiile de bacalaureat din centrele zonale de evaluare au obligația aplicării întocmai a tuturor procedurilor referitoare la asigurarea securității igienico-sanitare a elevilor și a întregului personal implicat în desfășurarea examenelor naționale (conform procedurii operaționale cu privire la modalitățile de desfășurare a sesiunilor de examen, propriul circuit de intrare și ieșire al elevilor, a personalului didactic din comisiile de examen și modalitatea în care se va realiza igienizarea/dezinfecția unității de învățământ).

Referitor la Evaluarea Națională, aceasta va debuta în data de 15 iunie cu examenul scris la Limba și literatura română, urmat de examenul la disciplina Matematică din data de 17 iunie, iar în 18 iunie va avea loc proba la Limba și literatura maternă. Rezultatele finale după contestații vor fi afișate în data de 27 iunie 2020.

Subiectele vor fi elaborate în cadrul Centrului Naţional de Evaluare și Examinare, conform următoarelor criterii:

a) exprimarea trebuie sa fie clară, precisă şi în strictă concordanță cu programele pentru Evaluarea Națională;

b) sa aibă un nivel mediu de dificultate;

c) să permită rezolvarea în 120 de minute.

Anul acesta, din cauza măsurilor de distanțare socială, vor fi repartizați maximum 10 elevi într-o sală.

Toate sălile de examen, sălile în care se multiplică subiectele sau cele în care se preiau, evaluează sau se depozitează lucrările scrise vor fi dotate cu camere de luat vederi.

Elevii trebuie să fie prezenți în sălile de examen până cel târziu la ora 8.30. Examenul începe la ora 9.00 și durează două ore.

Pentru rezolvarea subiectelor, pe foaia de examen, elevii trebuie să scrie doar cu cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru realizarea schemelor și desenelor la matematică pot folosi doar creion negru.

Sursa foto principal: b1.ro.