Peste 6.000 de investigații CT, realizate pacienților cu Covid-19 la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara

coronavirus g8dd903319 1280
untitled design set 970x90 px

De Ziua Mondială a Radiologiei, medicii de la Spitalul de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara aduc în discuție importanța aparatelor de imagistică în procedurile de tratare a pacienților. Numai în 2020, la unitatea medicală din Timișoara au fost realizate peste 6.000 de investigații de computer tomograf pacienților Covid-19.

Anul acesta, în 8 noiembrie se împlinesc 126 de ani de când Wilhelm Conrad Röntgen realiza prima radiografie din lume. În onoarea cercetătorului german, laureat al premiului Nobel pentru Medicină, începând din 2012, anual se sărbătorește Ziua Internațională a Radiologiei.

„Imaginați-vă pentru o clipă că toate aparatele de imagistică din lume ar dispărea. Nu am mai avea CT-uri sau RMN-uri, ecografe, mamografe, aparatele Dexa și nici măcar cele tradiționale, cu raze X. Dacă imagistica medicală nu ar mai exista, ne-am trezi într-o «epocă de piatră» a medicinei. Chirurgii, pneumologii, oncologii, chiar și ortopezii sau ginecologii ar fi nevoiți să intervină «în orb» în procedurile de tratare a pacienților. Din fericire, acest lucru nu se întâmplă, iar medicii radiologi continuă să facă parte din echipele interdisciplinare oferind cea mai de preț investigație, cea imagistică.”, spune Diana Manolescu, directorul medical al Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” Timișoara.

Pentru perioada pe care o traversăm, investigațiile imagistice sunt esențiale, mai spune Diana Manolescu. Cu ajutorul acestora, medicii pot stabili gradul de afectare pulmonară a pacienților infectați cu SARS-CoV-2.

publicitate ziar expresb 1000x100

„2020 a însemnat nu doar lupta infecționistilor și a pneumologilor cu noul coronavirus, ci și un efort imens al radiologilor. Peste 6.000 de investigații de computer tomograf au fost realizate pacienților COVID-19 doar în spitalul nostru, iar la nivel de țară vorbim de aproape 1 milion de screening-uri de plămân. O muncă titanică ce a făcut însă posibilă salvarea a sute de mii de pacienți. Şi asta datorită interpretărilor imagistice realizate de radiologi.”, a mai explicat Diana Manolescu.

În acest an, tema Zilei Mondiale a Radiologiei este dedicată radiologiei intervenționale și a rolului său în tratarea pacienților. Radiologia intervențională utilizează imaginea ghidată, obținută cu ajutorul razelor X, pentru realizarea unor proceduri invazive, fie pentru diagnostic, fie pentru tratamentul unor boli. Una dintre procedurile moderne bazate pe elemente radiologice este și biopsia sub ghidaj imagistic. La „Victor Babeș”, specialiștii realizează asemenea puncții cu ajutorul computerului tomograf. Procedura este minim invazivă și ajută pacienții pentru stabilirea conduitei terapeutice ulterioare.

În Centrul de Imagistică de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara se pot face ecografii, investigații de computer tomograf, inclusiv Low Dose CT, RMN, mamografii și examinări de osteodensitometrie (DEXA).

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/