Peste 550 de controale făcute de inspectorii ABA Banat in 2020! Se așteaptă Radarul Balastierelor

Inspectorii apelor din cadrul ABA Banat au aplicat, în 2020 amenzi în valoare de 890.000 de lei. Din acest total, 510.000 de lei reprezintă valoarea celor 10 amenzi aplicate pentru exploatarea ilegală a agregatelor minerale și nerespectarea actelor de reglementare în acest domeniu.

Potrivit unui comunicat al ABA Banat s-au aplicat de la începutul anului  68 de sancțiuni celor depistați cu nereguli în conformarea activităților desfășurate pe ape, cu prevederile legale specifice acestui domeniului de gospodărire a apelor.

De la începutul anului au fost efectuate 551 controale la balastiere, stații de epurare și alimentări cu apă, depozite de deșeuri, lucrări hidrotehnice și pe cursurile de apă. Dintre acestea numai pe balastiere au fost 62 de controale, prin care au fost verificate dacă desfășurau activități de exploatare a nisipului și pietrișului cu acte de reglementare și dacă respectau prevederile impuse de avizele de gospodărire a apelor. În urma controalelor la balastiere s-au aplicat 10 amenzi”, se precizează în comunicat.


Reprezentanții ABA Banat au efectuat și controale specifice în cadrul acțiunii încrucișate numite „Balastierea 2020”, în comun cu reprezentanți ai Agenției Naționale de Resurse Minerale, ai Gărzii Naționale de Mediu, Inspectoratului General al Poliției Române și Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier. Acțiunile vizează identificarea circulației agregatelor minerale exploatate ilegal, aplicând sancțiuni și amenzi ori de câte ori va fi constatată nerespectarea prevederilor legale.

De precizat că în curând fiecare român va putea contribui la stoparea exploatărilor ilegale de agregate minerale, odată cu implementarea noului sistem Radarul balastierelor. Și asta pentru că România va beneficia de cel mai modern sistem informatic de monitorizare a exploatării și transportului de agregate minerale. Doar în luna septembrie inspectorii Apelor au dat amenzi în valoare totală de 150.000 lei la unele balastiere din arealul Banatului pe care le-au controlat și la care s-au găsit nereguli grave.