Peste 5.000 de doze de vaccin antigripal, trimise în județul Timiș! Mai multe categorii de persoane au prioritate la imunizare

A început campania anuală a vaccinare antigripală a Ministerului Sănătății. Primele tranșe de vaccin au fost distribuite la nivel național.

În județul Timiș au fost trimise 5.400 de doze, din cele trei milioane achiziționate de Ministerul Sănătății pentru sezonul 2020-2021. Cantitatea totală este dublă față de anul trecut, astfel încât să poată fi imunizate mai multe persoane cu risc de îmbolnăvire ridicat, transmit oficialii.

Repartiția dozelor de vaccin către direcțiile de sănătate publică se va face în mai multe etape, la fel ca în anii trecuți. Ieri, 14 septembrie 2020, Ministerul Sănătății a început distribuția primelor 330.000 doze pe care direcțiile de sănătate publică le vor livra cabinetelor medicilor de familie și unităților sanitare în vederea începerii imunizărilor. Restul dozelor de vaccin vor fi distribuite la jumătatea lunii octombrie și în luna noiembrie pentru continuarea vaccinării antigripale gratuite a populației la risc.

„Deși în această perioadă ne focusăm acțiunile în lupta cu noul coronavirus, anul acesta am reușit distribuția din timp, fără sincope de aprovizionare, a vaccinului gripal pentru demararea imunizării. Avem posibilitatea creșterii cantității de vaccin până la patru milioane de doze, în funcție de evoluția epidemiologică și cerere”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită vor fi imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta de peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copiii și bătrâni instituționalizați, personalul medical, precum și femeile însărcinate.

Campania se va derula, ca în fiecare an, prin cabinetele medicilor de familie și în unități sanitare cu paturi.

Având în vedere situația epidemiologică, Ministerul Sănătății recomandă populației, care nu intră în categoria de risc ridicat de îmbolnăvire, să cumpere vaccinul și le solicită farmaciilor să se aprovizioneze din timp cu vaccin gripal.