Peste 42.000 de lei pentru lucrări de protecție împotriva torenților la Moldova Nouă

Două străzi de pe raza orașului Moldova Nouă vor fi supuse unor ample lucrări de protecție împotriva torenților, întregul demers având ca scop stoparea scurgerii de aluviuni pe partea carosabilă ca urmare a debitului mare de precipitații.

În cadrul celei mai recente întruniri, aleșii locali de la malul Dunării au hotărât ca peste 42.000 de lei din bugetul local să fie investiți în lucrări de protecție împotriva torenților, străzile vizate fiind: Nicolae Bălcescu și 1 Decembrie 1918.

Cum starea de degradare avansată a sistemelor de prelucrare și decantare a aluviunilor rezultate în urma precipitațiilor crează mari probleme atât în trafic, cât și gospodăriilor din proximitate, iată în ce vor consta lucrările pe strada Nicolae Bălcescu, acolo unde valoarea investiției va fi de 29.732.43 de lei (inclusiv TVA):

– curățarea zonei, a șanțului și a rigolelor de scurgere a apelor pluviale;

– amplasarea a două cămine de beton, pe o parte și alta a carosabilului, pentru depunerea aluviunilor;

– realizarea unei traversări între cămine.

În urma lucrărilor se va asigura evacuarea apelor pluviale prin rigole și prin cele două cămine, fapt care nu va mai avea repercusiuni asupra părții carosabile.

Nici în cadrul celuilalt obiectiv, lucrurile nu sunt roz, precipitațiile în cazul străzii 1 Decembrie 1918 ducând la colmatarea podețului din zonă și umplerea deversorului ducând la scurgerea de aluviuni pe carosabil.

În această situație, investiția va fi de 13.008.80 lei, inclusiv TVA, și va consta în:

– desfundarea podețului, defrișarea zonei, curățarea camerei de cădere, desfundarea și curățarea rigolelor, precum și a făgașului de pe deal;

– realizarea unui pereu din beton;

– construirea unui prag de rupere a torenților;

– construirea a două ziduri întoarse pentru oprirea materialelor;

– refacerea zidului de sprijin;

– construirea unui perete de sprijin la capătul podețului.

Legat de aceste investiții, primarul orașului Moldova Nouă, Adrian Torma, a ținut să detalieze: „Deoarece am constatat că lucrurile se vor realiza cu greu prin intermediul proiectelor majore, am considerat să intervenim în cele două zone. Vom investi în ghidarea apelor pluviale care provin de pe dealuri și se scurg pe drumuri sau pe lângă drumurile comunale creând în momentele de precipitații masive probleme foarte mari de circulație și aducând aluviuni, chiar riscând să blocheze traficul. În maximum două luni, lucrările trebuie să cunoască materializarea”.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/