Peste 400 de pacienți au beneficiat la Timișoara de proceduri laser pentru probleme oftalmologice în cadrul unui proiect desfășurat de Spitalul Municipal

Clinica Oftalmologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara va încheia un proiect important, implementat timp de doi ani. Este vorba de proiectul cu titlul „Centrul Regional pentru Terapii Laser Avansate în Oftalmologie” (RECALT), pe perioada implementării căruia mulți pacienți au beneficiat de consultații medicale gratuite, dar și de screening pentru boli diabetice. 

Perioada de implementare a proiectului a fost mai 2017- mai 2019, așadar, proiectul a ajuns la final. În perioada derulării, peste 10.000 de persoane au beneficiat de screeningul bolilor diabetice, iar peste 6.000 au beneficiat de consultații oftalmologice gratuite. Dintre cei examinați și care aveau probleme cu ochii, 400 au beneficiat de terapii laser. În cadrul proiectului au fost organizate conferinţe cu teme medicale atât pe teritoriul României, cât şi pe cel al Serbiei cu participanţi din mediu urban, rural, rural izolat şi comunitatea rromă.

Proiectul RECALT s-a desfășurat prin intermediul programului Interreg-IPA de Cooperare Transfrontalieră România-Serbia. Bugetul alocat a fost de 1.905.000 de euro cu un sprijin financiar nerambursabil din partea Uniunii Europene în valoare de 1.619.250 de euro.  Proiectul a fost derulat de către Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, în parteneriat cu Municipalitatea Nova Crnja din Serbia.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Sursa foto: Constantin Duma

banner 970 x 250