Peste 4 milioane de euro, în Cetatea Ladislau din Coronini!

Aproape 20 de milioane de lei vor fi alocaţi, ca urmare a unui contract semnat azi, pentru Cetatea Ladislau din comuna Coronini, în baza unui proiect ce vizează conservarea, protecţia şi valorificarea patrimoniului cultural.

Contractul de finanţare a fost semnat marți, 23 mai, de Sevil Shhaideh, ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene (MDRAPFE), proiectul urmând să fie implementat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 (POR), Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, se arată într-un comunicat al MDRAPFE, citat de Mediafax.

Prin acest proiect se are în vedere consolidarea, restaurarea, conservarea şi protecţia Cetăţii Ladislau din comuna Coronini (județul Caraş-Severin). Alături de lucrările de restaurare, consolidare și amenajare/refuncționalizare a spațiilor existente, prin proiect va fi reamenajat şi Turnul 3 de sud-vest, vor fi conservate zidurile şi turnurile cetăţii cu asize de piatră, se vor amenaja platforme şi pasarele, se va construi un corp anexă, se vor realiza instalaţii electrice şi sanitare, precum şi iluminat arhitectural şi ambiental, se va amenaja incinta sitului şi se vor realiza alei pietonale.




Proiectul va fi implementat pe parcursul a 44 de luni, valoarea totală a investiţiei fiind de 19.851.860,74 de lei, din care 19.348.458,15 de lei (98% din valoarea eligibilă a proiectului) reprezintă finanţarea nerambursabilă alocată de MDRAPFE – AM POR. După finalizare, autorităţile locale estimează includerea cetăţii în circuitul turistic, cu minimum 750 de vizitatori pe an.

Potrivit Primăriei Coronini, comuna este „cea mai nouă colonie românească din Clisura Dunării. Aproape de Coronini, Dunărea şi-a săpat drum prin calcare mezozoice. În peretele de calcar de pe malul românesc se deschide gura unei peşteri, «Gaura cu Muscă». Această peşteră prezintă baraje de travertin, în spatele cărora se acumulează laptele de piatră, odontolite şi stalactite. În abruptul din strâmtura Pescari Alibeg, se deschide Peştera «Gaura Chindiei», rezervaţie arheologică unde au fost descoperite urme de arta rupestră ce aparţin paleoliticului şi neoliticului, dar şi urme din perioada de locuire protodacică şi dacică. La capătul estic al comunei, în mijlocul Dunării, se află o stâncă numită de localnici «Baba Caia». Sus, pe Dealul Cula, sunt ruinele Cetăţii Sf. Ladislau, ridicată în secolul al XV-lea împotriva năvălirilor turceşti“.

Sursă foto: www.ghiduri-turistice.info


/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/