Peste 3.000 de dascăli din Caraș-Severin primesc bani de la Guvernul României!

După lupte de ani de zile purtate de profesori prin instanță, oficialii de la centru au decis că este cazul să îi despăgubească așa cum spune legea.

Sentințele definitive s-au dat pentru dascălii din Caraș-Severin încă din 2010, însă profesorii din învățământul preuniversitar au fost despăgubiți în tranșe de Guvern, astfel că nu s-au ales cu nimic.

Sentințele sunt din 2010, dar s-au pus în plată din 2012, conform unei Hotărâri de Guvern, care a decis ca sumele de bani să se plătească eșalonat, timp de 5 ani. Pentru că acum a existat un excedent bugetar, s-a hotărât să acorde banii din 2015, iar în 2016 vom mai primi un procent de 35 la sută. Oamenii sunt foarte bucuroși că primesc aceste fonduri, pentru că suma este compactă și nu mai e fragmentată ca în perioada anterioară. Sperăm că nici în 2016 nu va mai fi fragmentată”, a spus liderul sindical Mariana Zvarici pentru www.expressdebanat.ro .

Mai marii de la Instituția Prefectului îi asigură pe profesori că vor intra cât mai curând în posesia banilor, însă înainte trebuie să fie respectate anumite proceduri. „Este o problemă mult mai complicate. Urmează ca în cursul zilelor următoare să facem o convocare la nivelul Prefecturii la care să participe primarii unităților administrativ-teritoriale, secretarii și contabilii, împreună cu cei de la Administrația județeană a finanțelor publice pentru a explica partea tehnică, având în vedere că există un termen ca acești bani care au fost alocați la rectificarea bugetară până în data de 19 decembrie să fie achitați la cei care sunt beneficiarii sentințelor judecătorești, și asta presupune o serie de activități pe care trebuie să le desfășoare unitățile administrative-teritoriale, deoarece sumele de bani care urmează să fie achitate dascălilor se vor face prin unitățile administrative-teritoriale, respectiv prin primării, fapt ce impune ca după repartizarea acestor sume în data de mâine, cei de la primării să își facă rectificările printr-o Hotărâre de consiliu local, urmând ca în următoarele 2-3 zile să primească sumele și să fie achitate pe baza statelor de plată, a spus astăzi subprefectul Nicolae Ciobanu, care a participat la videoconferința cu vicepremierul României și cu ministrul Educației Naționale.

În Caraș-Severin banii vor ajunge la peste 3.000 de dascăli, iar sumele acordate variază în funcție de vechime, dar și de alți parametri.

banner 1000 x 100 hd