Peste 20% dintre bolnavii infectați cu SARS-CoV-2 dezvoltă o pneumonie specifică

În urmă cu 11 ani, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății, 12 noiembrie a fost declarată ca fiind ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei. Boala continuă să fie una dintre principalele cauze ale deceselor în rândul copiilor de până la cinci ani, chiar dacă maladia este ușor de prevenit și de tratat. Specialiștii de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara au explicat cum sunt afectați de această patologie și bolnavii depistați pozitiv la infecția cu SARS-CoV-2.

Pneumonia poate avea cauze virale, bacteriene și chiar fungice și poate surveni la orice vârstă, iar dacă nu este tratată la timp, poate ajunge la forme severe, soldate cu deces. În jur de 10% dintre pacienții care dezvoltă pneumonie fac o formă gravă, iar jumătate dintre aceștia ajungând în secțiile de terapie intensivă. Potrivit reprezentanților UNICEF, în 2018, la nivel mondial, aproape 800.000 de copii cu vârstă mai mică de 5 ani au murit din cauza pneumoniei.

leader board 728 x 90 px

„Din păcate, în continuare există un număr mare de pacienți care, în ciuda antibioticelor existente, necesită internare în spital și administrarea unui  tratament agresiv. Nu puțini sunt cei care ajung în Secția de Terapie Intensivă, deoarece prognosticul lor este rezervat. Una dintre cauze este folosirea nejustificată a antibioticelor care a dus la formarea unor tulpini rezistente, astfel încât medicația administrată de noi nu mai poate avea efect”, a spus conf. dr. Ovidiu Fira Mladinescu, șeful Secției Pneumologie II, din cadrul Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.

Anul 2020 a adus o nouă provocare, pneumonia fiind una dintre consecințele infecției cu noul coronavirus în cazul pacienților cu forme moderate și severe de Covid-19. Peste 20% dintre bolnavii infectați cu SARS-CoV-2 dezvoltă o pneumonie specifică, ce poate conduce la inflamarea bilaterală a plămânilor pacientului.

„În cazul pacienților infectați cu SARS-CoV-2, cu o afectare pulmonară gravă, care dezvoltă o pneumonie extinsă, există un risc semnificativ. Acești pacienți trebuie internați de urgență în spital pentru a putea fi monitorizați în permanență. Vorbim de cazurile severe de infecție cu noul coronavirus. În cazul lor decompensarea se poate produce foarte repede”, a mai explicat medicul.

În 2019, la Spitalul de „Victor Babeș” din Timișoara au fost internați, cu diagnosticul de pneumonie, peste 1300 de pacienți. 79 dintre aceștia au decedat.