Peste 20.000 de doze de vaccin antigripal, administrate în Timiș

vaccinare in Timisoara

TIMIȘOARA. La nivelul județului Timiș au fost administrate, din septembrie până acum, 21.382 de doze de vaccin antigripal, potrivit DSP Timiș. Cel mai des virus depistați de medici a fost cel de tip B. 

De anul acesta, potrivit unor modificări legislative, vaccinul antigripal se eliberează pe bază de rețetă de către medicul de familie. Ulterior, pacienții îl achiziționează din farmacie și se reîntorc la doctor pentru administrare.

„Pentru sezonul recent, 2023-2024, profilaxia infecției gripale a început în luna septembrie, la noi în județ. În registrul electronic național de vaccinare, în luna septembrie au fost vaccinate 107 persoane, vaccin cumpărat direct din farmacie, din care 44,8% au fost persoane peste 65 de ani. În luna octombrie, în registru au fost efectuate 15.592 de doze de vaccin antigripal, din care 14.700 de persoane vaccinate au fost pe bază de rețetă, iar 68,6% din totalul dozelor au fost la persoanele peste 65 de ani. În luna noiembrie, în primele 15 zile, au fost efectuate 5.683 de doze de vaccin antigripal în județul nostru, din care 5.331 la persoanele peste 65 de ani. Avem o situație de vaccinare antigripală asemănătoare anilor trecuți, în care am avut vaccin și s-au vaccinat destul de multe persoane.”, a spus, în cadrul Colegiului Prefectural, Ionuț Căpraru, medic șef Departament de Sănătate Publică din cadrul DSP Timiș.

Potrivit sursei citate, cazurile de infectare cu Covid 19 sunt puține, la această dată, în județ.

„Ca virusuri circulante, avem virusurile gripale de tipul A și de tipul B. Cele mai multe gripe pe care le-am avut noi diagnosticate, în care s-a făcut și diagnosticul etiologic de tip a virusului gripal, avem cu virus de tip B. Avem și SARS-CoV-2, dar avem puține cazuri acum la nivelul județului nostru de circulație a virusului SARS-CoV-2, o variantă omicron modificată. Sunt mai multe variante omicron modificate care circulă actualmente, dar circulația este destul de limitată. Avem mai mult circulații de virusuri gripale decât de SARS-CoV-2 în momentul de față. La nivelul spitalelor, ca stocuri de medicamente, avem medicamentele antivirale, care sunt cele clasice, Tamiflu și celelalte. Iar pentru SARS-CoV-2 se internează doar cazurile severe și grave și acolo avem medicația specifică pentru SARS-CoV-2, Remdesivir și celelalte.”, a mai explicat Căpraru.

Vaccinarea continuă până în lunile februarie-martie.

Recomandări anti-gripă

Populația are la îndemână un set de reguli pentru prevenirea îmbolnăvirii cu gripă: atenție la igiena personală, evitarea aglomerației, aerisirea frecventă a încăperilor și evitarea vizitelor la persoanele care sunt bolnave de gripă, dacă nu este absolut necesar. În situația îmbolnăvirii, persoanele în cauză trebuie să se adreseze medicului de familie, în vederea diagnosticării.

„În caz de agravare a simptomelor, poate să fie apelat numărul unic de urgență 112 sau persoanele afectate se pot prezenta la camerele de gardă a celui mai apropiat spital sau la centrele de permanență. Spălarea sau dezinfecția frecventă a mâinilor poate ajuta în protejarea împotriva virusului. Dezinfectantele pentru mâini pe bază de alcool reduc cantitatea de virusuri gripare de pe mâinile contaminate, însă spălarea cu apă și săpun este mai eficientă decât dezinfectarea.”, a mai spus medicul de la DSP.

Recomandări au fost transmise și spitalelor din județ. Câteva dintre acestea sunt: asigurarea permanentă a stocului de medicamente antivirale, a substanțelor de dezinfectare; purtarea echipamentului de protecție de către cadrele medicale și vizitatorii în spitale; limitarea accesului vizitatorilor în unitățile sanitare cu paturi în mod special în cele cu risc; efectuarea triajului cadrelor medicale și tratarea persoanelor cu simptomatologie; evitarea interacțiunii directe cu pacientul a cadrelor medicale care au simptomatologie; respectarea recomandărilor de izolare a pacienților cu diagnostic de gripă în saloane separate prin asigurarea saloanelor izolator.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/