Potrivit Eurostat, aproape un sfert din mamele minore din Uniunea Europeană provin din România. Datele Institutului Național de Statistică indică faptul că 749 de nașteri care au avut loc în 2019 provin de la mame cu vârsta sub 15 ani.
În 2019, potrivit INS, din cele 199.720 de nașteri, 17.933 provin de la mame cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani. Cele mai multe mame adolescente sunt, potrivit datelor oficiale, din județele Mureș, Dolj, Brașov, Iași și Bacău.
Caraș-Severin se numără printre județele din țară cu cele mai puține mame adolescente, 209. Tot aici intră și Brăila, Mehedinți sau Gorj. În Tulcea sunt cele mai puține mame minore din țară – 187.
În Timiș au fost înregistrate, în 2019, 421 de mame adolescente.
Cifrele oficiale arată și că, dintre fetele sub 15 ani care au devenit mame în 2019, 29 se află deja la a doua naștere. Pe segmentul 15-19 ani, 3.851 de adolescente se aflau la a doua naștere, 710 la a treia naștere, 70 la a patra naștere și 11 la cel de-al cincilea copil. O anchetă sociologică realizată de Salvați Copiii în România, în 2020, arată că mai puțin de 2% dintre mamele adolescente spun că au interacționat cu serviciile publice de asistență socială.
„Distanța mare față de cabinetele medicale și lipsa resurselor pentru a plăti transportul, precum și lipsa de informații cu privire la ce servicii medicale ar trebui accesate în timpul sarcinii împiedică multe adolescente însărcinate din zonele rurale defavorizate să meargă la medic și de multe ori acestea așteaptă până când situația se înrăutățește sau recurg la auto-medicație în timpul sarcinii. Aceste mame trebuie susținute suplimentar, astfel încât nici ele, nici nou-născuții să nu fie puși în situații de risc.”, a spus Gabriela Alexandrescu, președintele Salvați Copiii România.
În context, Salvați Copiii România derulează, alături de Kimberly-Clark, o amplă campanie de informare și educare a mamelor, la nivel național. Până la sfârșitul lunii martie, 100.000 de mame vor primi kituri suport cu produse și materiale informative pentru îngrijirea nou-născuților și vor beneficia de sesiuni de educație medicală cu privire la îngrijirea nou-născuților, combaterea depresiei postnatale și importanța îmbrățișărilor pentru dezvoltarea nou-născutului și sănătatea mamei după naștere.