Institutul Oncologic din Cluj-Napoca și Spitalul Municipal din Timișoara pun la punct un program în cadrul căruia 13.000 de femei din vestul țării vor putea beneficia de mamografii gratuite. Programul va demara efectiv în aproximativ două luni și se va întinde pe parcursul a 3 ani.
În cadrul proiectului „Fii responsabilă de sănătatea ta” (prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân), finanțat prin fonduri europene, vor avea prioritate femeile care provin din grupurile vulnerabile, din mediul rural și care au venituri mici. De screening vor beneficia femeile cu vârste cuprinse în 50 și 69 de ani. Celor care nu vor putea ajunge la controlul medical, li se va pune la dispoziție transport gratuit, iar pentru femeile din zonele izolate ale județului va fi disponibilă, timp de un an din cei 3 în care se desfășoară proiectul, o unitate mobilă de screening, o mașină dotată cu un mamograf mobil.
Femeile vor beneficia gratuit de un control ginecologic sau de o examinare de către un chirurg, după care se efectuează mamografia al cărui rezultat va veni în cel mult două săptămâni. Dacă rezultatul este unul bun, pacienta va fi reprogramată peste 2 ani pentru următoarea mamografie. Dacă există o suspiciune, ea va fi rechemată în spitalul care este cel mai apropiat unde va beneficia de toate serviciile gratuite – ecografia complementară, biopsia, dacă e nevoie –, iar dacă sunt suspiciuni mai mari, atunci va beneficia de tratamentul chirurgical sau în continuare de suport.
Medicul obstetrician Olimpia Oprea, de la Spitalul Municipal din Timișoara, care coordonează proiectul în vestul țării spune că mamografia este cea mai bună metodă pentru depistarea unei tumori incipiente la sân chiar și cu doi ani înainte de a fi palpabilă.
„E foarte important să se prezinte la această examinare. Femeile vor primi invitație în scris cu toate datele de contact și se vor putea programa. Prin proiect se va dezvolta și o platformă prin care se va face programarea lor automată.”, a explicat Olimpia Oprea.
În Timiș, consiliul județean și-a asumat partea de sprijin în implementarea proiectului, respectiv informarea primăriilor din județ pentru mobilizarea femeilor.
„Programul se va desfășura gratuit nu numai în spitalul din Timișoara, ci și în spitalele din județele vecine, respectiv în Arad, Hunedoara, Orăștie, Reșița, clinica privată Oncohelp, peste tot unde există mamografe digitale pentru că este foarte important să existe acest echipament cu ajutorul căruia se pot transmite imaginile pentru a doua opinie.”, a mai spus Oprea.
Proiectul este unul pilot și se va desfășura în mai multe regiuni din țară precum București, Iași și Craiova. Cel care vizează partea de N-V și V are în vedere efectuarea de mamografii gratuite pentru 40.000 de femei. Prin acest program va fi achiziționat și un mamograf digital pentru Spitalul Municipal, care va fi instalat la Maternitatea Odobescu. Valoarea totală a proiectului este de opt milioane de euro.