Peste 11 milioane de euro pentru un spital modern la Reșița

Dacă lucrurile decurg așa cum trebuie, la finalul anului 2020 Reșița se va bucura de un spital modern. Și aici ne referim la toate cele 3 staționare care alcătuiesc Spitalul Județean de Urgență. Pentru ultimul dintre ele contractul cu ADR Vest a fost semnat astăzi.

Cele 3 staționare ale Spitalului Județean de Urgență din Reșița vor fi reabilitate din punct de vedere energetic, iar valoarea totală a investiției se ridică la 11 milioane de euro. Ultimul de pe listă este Staționarul 1, pentru care contractul a fost semnat astăzi, la Consiliul Județean Caraș-Severin, de către președintele Silviu Hurduzeu și directorul ADR Vest, Sorin Maxim.

Prin implementarea proiectului cu o valoare de 16.448.349,80 (14.024.090,41 de lei – finanțare nerambursabilă), la Staționarul 1 al spitalului, cel aflat pe strada Făgărașului, vor fi realizate mai multe tipuri de intervenții: izolarea termică a pereților exteriori, a soclului și a planşeului peste sol, termoizolarea planșeului peste ultimul nivel (în pod) și înlocuirea tâmplăriei existente cu una performantă energetic, din PVC cu geam termopan. Totodată, vor fi instalate pompe de căldură și panouri solare termice și fotovoltaice, iar corpurile de iluminat existente vor fi înlocuite cu unele de tip LED, cu durată mare de viață și consum redus. 51,90% din consumul de energie primară ar urma să fie realizat din surse regenerabile.

Proiectul are ca obiective reducerea emisiilor de CO2 și creșterea eficienței energetice prin reabilitarea clădirii spitalului, construită în anul 1975.

În urma implementării proiectului, se estimează o scădere anuală a gazelor cu efect de seră (echivalent tone de CO2) de la 837,14 la 235,49 și scăderea consumului specific total de energie primară (din surse neregenerabile) de la 493,06 la 123,33 kwh/m2/an.

Staționarul 1 cuprinde secțiile de Obstetrică-Ginecologie, ORL, Cardiologie, Ortopedie, Chirurgie, Neonatologie, Oftalmologie, Medicină Internă și Pediatrie, cu o capacitate de 460 de paturi.

Perioada de implementare a proiectului este de 18 luni de la data semnării contractului.

Pentru celelalte două staționare ale Spitalului Județean, contractele au fost semnate în luna septembrie a anului trecut. Acestea au o perioadă mai mare de implementare, câte 22 de luni fiecare, astfel că toate cele 3 corpuri ale spitalului ar trebui să fie gata aproximativ în același timp.

Pentru Staționarul 2 – 220 de paturi (aproximativ 22 de milioane de lei), situat în zona centrală a Reșiței, sunt prevăzute următoarele lucrări:

  • Izolarea termică a pereților exteriori, a soclului, a pardoselii, a planșeului peste ultimul nivel;
  • Schimbarea tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie performantă energetic din lemn stratificat cu geam termopan;
  • Montarea pompelor de căldură de tip aer-apă și integrarea acestora în sistemul existent de încălzire;
  • Montare instalație de panouri solare termice cu tuburi vidate care să asigure apa caldă menajeră de consum;
  • Înlocuirea corpurilor de iluminat cu unele cu LED, cu durata mare de viață și consum redus;
  • Montarea de panouri solare fotovoltaice pentru asigurarea parțială a consumului electric din acestea.

CITEȘTE ȘI: Eficiență energetică pe bani europeni la Spitalul Județean de Urgență din Reșița

Pentru Staționarul 3 – 155 de paturi (aproximativ 12,5 milioane de lei), cunoscut ca spitalul de boli infecțioase, sunt anunțate următoarele lucrări:

  • Izolarea termică a pereților exteriori, a soclului, a pardoselii și a planșeului peste ultimul nivel;
  • Schimbarea tâmplăriei exterioare existente cu tâmplărie performantă energetic din lemn stratificat cu geam termopan;
  • Montarea instalației de panouri solare termice cu tuburi vidate care să asigure apa caldă menajeră de consum;
  • Montarea pompelor de căldură de tip aer-apă și integrarea acestora în sistemul existent de încălzire;
  • Înlocuirea tuturor obiectelor sanitare;
  • Sistem de supraveghere video la interior, montat pe holuri.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/