Peste 100.000 de persoane au fost testate, în județul Timiș, de la începutul pandemiei. Primul laborator în care au fost prelucrate probe, din toată zona de vest a țării, a fost cel de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara. Capacitatea de testare a crescut în fiecare lună, iar acum, în județ, sunt 11 laboratoare acreditate.
Potrivit bilanțului transmis de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Timiș, de la începutul crizei sanitare, în Timiș, au fost testate 114.109 persoane, ceea ce reprezintă o rată de 150/1.000 locuitori.
„Inclusiv Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a făcut o analiză în ceea ce privește testarea la nivelul marilor țări europene, dintre care amintim Marea Britanie cu o rată de 246/1.000 locuitori, Germania cu o rată de 160/1.000 locuitori și Franța cu o rată de 124/1.000 locuitori. La nivelul județului Timiș, un deziderat al luptei împotriva răspândirii infecției cu noul coronavirus rămâne creșterea capacității de analiză și testare a populației pentru această afecțiune. Au fost depuse eforturi susținute pentru ca în cel mai scurt timp să fie acreditate unitățile de specialitate care realizează testarea RT-PCR, stabilindu-se totodată și o prioritizare a cazurilor”, au transmis reprezentații DSP Timiș.
În prezent, la nivelul județului Timiș funcționează 11 laboratoare acreditate, dintre care 10 sunt incluse în cadrul Programului Național.
„În rândul probelor efectuate în județul Timiș se regăsesc atât testele realizate în cadrul Programului Național, conform metodologiei Institutului Național de Sănătate Publică, cât și cele efectuate la solicitarea marilor companii ca metodă de prevenție și protejare a locurilor de muncă. În perioada sezonului estival a crescut și adresabilitatea populației către aceste laboratoare, tot mai multe persoane au conștientizat necesitatea confirmării stării de sănătate. Toate acestea au fost posibile și cu implicarea Direcției de Sănătate Publică Timiș în coordonarea acțiunii de testare la nivel județean, reușind să asigure permanența laboratoarelor acreditate, inclusiv în perioada zilelor libere”, a mai transmis DSP.
Inițial, probele din județele Timiș, Hunedoara, Caraș-Severin, Arad și chiar Bihor au fost prelucrate de doi specialiști din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase din Timișoara, iar ulterior, cu sprijinul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, al Universității de Științe Agricole și al Direcției Sanitar Veterinare au fost pregătite și alte laboratoare. În total, 3.777 de timișeni au fost diagnosticați cu COVID-19.