Timișul, în topul județelor cu cel mai mic număr de șomeri! „Investițiile germane din județ ocupă locul al doilea, după Italia”

Întâlnire cu reprezentanți de seamă, la Timișoara. Prefectul Liliana Oneț a stat la masa discuțiilor cu Cord Meier-Klodt, ambasadorul Republicii Federale Germania în România și Ralf Krautkrämer, consulul Republicii Federale Germania. S-a discutat despre investiții, mediul de afaceri, precum și despre rata șomajului din județ.

Județul Timiș are o rată a șomajului extrem de scăzută comparativ cu alte zone din țară și se situează pe locul al doilea, după județul Ilfov. La sfârșitul lunii iulie, rata șomajului în Timiș a fost de 1.06%. De asemenea, societățile comerciale cu capital german se află în topul primelor zece investiții străine din județul Timiș după capital.

„Investițiile germane reprezintă o componentă foarte importantă în economia românească, dar și în economia județului Timiș, iar Guvernul României susține dezvoltarea și diversificarea acestora. Înregistrând o rată a șomajului de 1,06 %, la sfârșitul lunii iulie, județul Timiș este pe locul II după județul Ilfov. În județul Timiș, la Oficiul Registrului Comerțului sunt înregistrate 60.044 societăți comerciale active, din care 425 sunt societăți comerciale cu capital mixt româno-german, iar 768 sunt societăți comerciale cu capital integral german. Investițiile germane, în județul Timiș, ocupă locul al doilea, după Italia. Societățile comerciale germane din județul Timiș au peste 50.000 de angajați.”, a transmis Liliana Oneț, prefectul județului Timiș.

leader board 728 x 90 px

Mediul de afaceri din județ a identificat o lipsă de forță de muncă, în special a celei calificate.

„În acest sens împreună cu Asociația Club Economic German Banat au fost întreprinse demersuri pentru identificarea și pregătirea de forță de muncă calificată din rândul tinerilor prin intermediul școlii profesionale de tip dual. Problema calificării tinerilor se află în atenția instituției noastre și pe viitor.”, a mai transmis Oneț.

Societățile comerciale cu capital german au avut un aport important în cadrul unor proiecte educaționale din județ precum „Școala de vară de programare WeSpeakCode”, dotarea laboratoarelor necesare pregătirii elevilor și studenților și pregătirea viitorilor angajați încă de pe băncile școlii.

Ambasadorul Republicii Federale Germania în România a punctat faptul că județul este, alături de Sibiu, una dintre zonele din România foarte importante pentru țara sa, dovadă fiind existența Consulatelor Germaniei din cele două localități.