Pesediştii din Consiliul Local Caransebeş au dezgropat securea războiului patrimonial! Din cauza terenului din Teiuş…

Cu toate insistențele liderului grupului PSD din Consiliul Local Caransebeș, și cu tot cancanul unei ședințe de Consiliu Local, aflată ea și în preajma Centenarului Marii Uniri, aleșii locali liberali nu au fost de acord cu abrogarea unei hotărâri de Consiliu din 2016, astfel că un teren de aproape 20.000 mp din cartierul Teiuș rămâne tot în domeniul statului.

Povestea este simplă și a început în luna octombrie, când executivul Primăriei Caransebeș a propus scoaterea acelui teren din domeniul statului și trecerea în domeniul privat al Caransebeșului. Atunci, deși la mapă și nici la comisie nu s-a discutat, social-democrații din Consiliul Local au dat peste o hotărâre din luna mai 2016, prin care terenul lotizat ar fi fost scos la licitaţie pentru construirea de case. În acest mod consilierii PSD, prin vocea lui Florin Bogdea, au considerat că dacă ar fi votat proiectul de trecere în domeniul privat al urbei, el ar fi fost scos direct la vânzare fără nicio consultare a Consiliului Local.

În acest sens, Bogdea a cerut ajutorul prefectului de Caraș-Severin, astfel că Matei Lupu, la ședința de audiențe de la Caransebeș, a sfătuit executivul Primăriei să abroge acel HCL 152 din 30 mai 2016, pentru a nu mai exista frica votului din partea consilierilor PSD și, după ce va fi aprobată trecerea din domeniul statului în domeniul privat al orașului, terenul în suprafață de 18.000 de mp să fie supus aprobării Consiliului Local pentru destinația finală.

Aleșii locali, prin vocea consilierului Valentin Dascălu, au sărit critic și la juristul Primăriei, Ana Bratu, care a asistat alături de primarul Felix Borcean la audiența susținută de prefectul județului, cerându-i să dezmintă informația apărută în Express de Banat, cu privire la același subiect.

„Eu nu am zis la acea discuție că în proiectul de hotărâre propus inițial ar fi fost două articole: primul abrogarea HCL din 2016 și al doilea aprobarea trecerii din domeniul statului în domeniul privat al terenului! S-a înțeles greșit, am întrebat dacă la viitoarea ședință am putea să facem acest lucru, însă am fost contrazisă de dl. Bogdea, care a zis că dorește două proiecte distincte”, a specificat Ana Bratu.

Dinte pentru dinte!

După lungi discuții în contradictoriu s-a trecut la vot și consilierii PSD s-au abținut de la vot, doar pentru a recunoaște că acel HCL nu are temei legal, deși ar fi vrut abrogarea HCL 152 din 30.05.2016, astfel că proiectul nu a trecut, fiind nevoie de două treimi din votul consilierilor. Și, cum următorul punct de pe ordinea de zi a fost, din nou, trecerea din domeniul statului în domeniul privat al orașului, de această dată consilierii social-democrați, au fost chiar împotrivă și nici acest proiect de hotărâre nu a trecut. Astfel că aleșii Caransebeșului s-au întors de unde au plecat, deși secretarul Ana Bratu a specificat că există lege care spune că toate terenurile aflate în intravilanul localităților sunt în proprietatea respectivelor UAT-uri, trebuie doar făcută trecerea lor efectivă (înscrierea la CF).

„Dumneavoastră vreți să spuneți că HCL 152 este ilegal?”, l-a întrebat viceprimarul Marius Isac pe consilierul Bogdea.

„Nu, noi nu spunem că este nelegal, lăsăm juriștii să se pronunțe, cel mai probabil cei de la Prefectură, care vor verifica acest proiect”, a menționat Bogdea. Acesta a fost susținut de colegul de partid Valentin Dascălu, care a spus: „Domnule viceprimar, secretarul Consiliului Local să aprobare/avizare pentru legalitate, nu pentru oportunitate!, să fie clar”.

Pentru… scărpinat!

Și, ca în opera lui Caragiale, și la Caransebeș a existat comicul situației, în care consilierul Bogdea a fost acuzat, chiar de primarul Borcean, că a ridicat mâna „pentru” la vot, deși Bogdea susținea că a ridicat mâna doar să se scarpine la nas și cum ar putea fi acuzat când el a fost împotrivă tot timpul:

„Ai ridicat mâna, recunoaște! Haide, recunoaște, recunoaște că ai greșit, se mai întâmplă, dar poți să recunoști când greșești!”, a spus Felix Borcean, în timp ce afirmația sa era susținută și de alți consilieri liberali, printre care și cumnatul său Toma Tămășilă. Cu toate insistențele consilierului Bogdea, care a negat cele invocate de liberali, în procesul-verbal au fost trecute 10 voturi pentru și 9 împotrivă, iar proiectul de hotărâre nu a trecut, fiind nevoie de două treimi „pentru”, când e vorba de domeniul public.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/