Pesediștii au stricat sărbătoarea orașului Moldova Nouă! Alex Velea, Anda Adam și Ruby nu mai cântă la malul Dunării!

Zilele orașului Moldova Nouă  ar fi putut cunoaște în 2016 amploarea evenimentelor organizate de alte localități chiar mai sărace din județ, numai că, în mod inexplicabil, consilierii locali PSD, ai Partidului Verde și cel al PMP (fost UNPR) s-au opus ca în bugetul local să intre mai mulți bani. Astfel, pe scenă nu vor putea urca artiști de top, iar sărbătoarea nu se va mai întinde pe durata a cinci zile, ci se va rezuma cel mai probabil la două, cum s-a întâmplat în anii trecuți!

 

Entuziasmat de ceea ce a trăit la Zilele Oraviței, noul primar din Moldova Nouă, liberalul Adrian Torma, le-a propus consilierilor locali printr-un proiect de hotărâre dezbătut ieri în plen ca și urbea de la Dunăre să organizeze sărbătoarea orașului la un alt nivel decât a fost obișnuit în cele zece ediții de până acum. Încercăm o nouă abordare. Prima zi, cea de vineri, 12 august, am gândit-o cu activități pentru copii, sâmbătă, în 13, pentru prima dată în istoria orașului vrem să dăm ocazia artiștilor locali să apară în fața concetățenilor, iar în 14, 15 și 16 să avem trei zile combinate cu muzică polulară, ușoară, românească și sârbească”, le-a explicat edilul aleșilor locali. Torma a obținut acordul de principiu din partea unor artiști foarte îndrăgiți, în mare vogă în momentul de față, precum Liliana Laichici, Adrian Stanca, Florin Ionaș sau Nicu Novac, pe zona de folclor, Alex Velea, Anda Adam, Ruby, Emil Lassaria și Caitlyn, foarte apreciați de tineri, dar și acordul elitei muzicii sârbești. Toate acestea presupun un efort financiar mai mare de la bugetul local, dar totodată înseamnă și alte încasări de la comercianți. Anul trecut am avut 30.000 de lei de la bugetul local, acum vom avea de fapt vreo 60.000. Practic, suma se dublează! Anul trecut au fost două zile, acum sunt cinci zile! Diferența va fi suportată din încasări și sponsorizări”, a completat viceprimarul Adrian Moiseș.

Pentru ca totul să fie foarte limpede, la proiectul de hotărâre, primarul Torma a atașat și un deviz estimativ privind organizarea sărbătorii, după cum urmează: cheltuieli ocazionate de organizarea manifestărilor cultural-artistice – 100.000 de lei; cheltuieli ocazionate de prezența delegațiilor oficiale prezente la manifestări (masă, cazare, protocol) – 15.000 lei; focuri de artificii – 10.000 lei; alte cheltuieli – 20.000 lei. Total: 145.000 de lei! Din această sumă, mai mult de jumătate ar trebui să fie colectată de la sponsori și comercianți. Numai că de aici s-a pornit scandalul în ședința de ieri a Consiliului Local Moldova Nouă. Și asta pentru că, practic, cei patru consilieri PSD, cei doi “verzi” și reprezentantul PMP (fost UNPR), prin vot împotrivă sau abținere, s-au opus creșterii încasărilor la bugetul local!

Primarul propusese spre aprobare creșterea față de anul trecut a taxelor de participare cu amplasamente comerciale. Pe bună dreptate! Pentru că artiștii de top generează un interes mai mare din partea cetățenilor și, automat, încasările comercianților cresc. Practic, toată lumea ar avea numai de câștigat! Nu la fel stau lucrurile și în viziunea social-democraților sau a celor de la Partidul Verde. “Să aprobăm doar 600 de milioane, dacă nu sunt destui, ne rezumăm doar la cele două zile de anul trecut! De ce sa îi cheltuim pentru mâncare și băutură? De ce să nu îi cheltuim pentru altceva?!”, a fost una dintre reacțiile “verzilor”.  “Eu poate nu îmi permit să merg cinci zile la «Zilele orașului»!”, a venit imediat și a doua justificare de la Partidul Verde.

Cum creșterea taxelor a căzut la vot, majoritatea consilierilor locali fiind de acord doar cu constituirea unei comisii de organizare din care fac parte reprezentanți ai tuturor partidelor din Consiliul Local, este absolut imposibil ca artiștii doriți să mai ajungă la Moldova Nouă. Primarul Adrian Torma i-a avertizat pe consilierii care au votat împotrivă că vor trebui să le dea explicații cetățenilor, celor care ar fi trebuit să se bucure de o adevărată sărbătoare: Eu doar am copiat ceea ce alții au făcut bine! Noi, în mod normal, avem bugetul necesar pentru acest eveniment, dar mi-am dorit ca toți consilierii să cunoască exact cum se cheltuie fiecare leu, am dorit să fie transparență maximă, am dorit să acoperim cât mai mult din cheltuieli cu bani din încasări. Din punctul meu de vedere, suma din bugetul local va ajunge undeva la 60-70.000 de lei, dar toate aceste chestiuni sunt niște relativități. Noi dădeam anul acesta pe muzica ușoară, pe trei zile, cât au dat alții pe o singură formație! Va trebui să dăm explicații cetățenilor, de ce alte primării își asumă și noi nu. E transparență, totul e la vedere, de ce să nu le oferim oamenilor un eveniment așa cum merită?! Eu și echipa mea îi asigurăm pe cetățenii orașului că vom face tot posibilul să le oferim o sărbătoare cum n-a mai fost la Moldova Noua, chiar dacă ne vom lovi în continuare de opoziția celorlalți!”

 

Foto: www.tvmania.ro