Persoanele care s-au vindecat de COVID-19, așteptate să doneze plasmă la Centrul de Transfuzie din Timișoara!

explo 1000x200

A fost publicată noua metodologie cu privire la donarea de plasmă convalescentă. Persoanele care nu mai au COVID-19, dar care se încadrează în noile criterii, se pot programa la Centrul de Transfuzie Sanguină din Timișoara, mai ales că 20 de pacienți, internați în secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă din județ, se zbat între viață și moarte.

Potrivit documentului, potențialii donatori vor fi selectați dacă dovedesc istoricul de infecție cu SARS-CoV-2, dar și dispariția riscului de transmitere a bolii. Acest lucru se poate face prin prezentarea unor documente:

  • bilet de externare/scrisoare medicală în care sunt menționate diagnosticul COVID-19 confirmat prin RT-PCR și confirmarea vindecării printr-un test RT-PCR negativ (recoltare din tractul respirator superior) – poate dona la minimum 14 zile de la confirmarea vindecării;
  • bilet de externare/scrisoare medicală în care este menționat diagnosticul COVID-19 confirmat prin RT-PCR și în care se consemnează perioada de izolare ulterioară externării pe criterii clinice și biologice – poate dona la 28 de zile de la încetarea perioadei de izolare;
  • test RT-PCR pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2 și un document eliberat de direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București care atestă încetarea perioadei de izolare, în condițiile în care nu a fost internat – poate dona la 28 de zile de la încetarea perioadei de izolare;
  • test RT-PCR pozitiv pentru infecția cu SARS-CoV-2, efectuat în urmă cu cel puțin 28 de zile, în condițiile în care nu a fost internat sau înscris în evidența direcțiilor de sănătate publică județene și a municipiului București;
  • rezultat pozitiv la o testare cantitativă de anticorpi neutralizanți anti SARS CoV-2 IgG, efectuată voluntar, în cazul persoanelor asimptomatice care nu au fost confirmate printr-un test RT-PCR pozitiv – poate dona la minimum 14 zile de la data efectuării testului.

Cerințele minime pentru admitere la donarea de plasmă convalescentă sunt: semnarea consimțământului informat înainte de începerea procedurii de selecție, prezentarea documentelor medicale în funcție de categoria în care se încadrează donatorul, intervalul între două donări succesive de plasmă să fie de cel puțin 14 zile.

Donatorii de plasmă, declarați eligibili, vor dona fie prin procedura de plasmafereză, fie prin procedura de donare standard, în funcție de decizia medicului care efectuează selecția acestora. Dacă donatorul refuză procedura indicată, medicul va stabili procedura de donare de plasmă agreată de donatorul respectiv.”, transmit reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină din Timișoara.

Cei care se încadrează în cerințe se pot programa de luni până vineri, între orele 8.00 şi 14.00, la numărul de telefon 0721.549.474. De asemenea, se pot programa pentru un consult „predonare”.