„Perla” satului Valeapai trebuie să intre în „buzunarul” Primăriei Ramna!

valeapai conac atanasievici

Aceasta este părerea primarului Magdalena Ciurea vizavi de conacul Atanasievici din satul Valeapai, construit la mijlocul secolului al XIX-lea și inclus pe lista monumentelor istorice din Caraș-Severin în anul 2015.

Aflat într-un stadiu avansat de degradare, imobilul a aparținut fraților Marcel și Emil Atanasievici, iar ultima moștenitoare a acestei familii, Margareta Maticek, a vândut proprietatea în anul 1993 unor români care s-au stabilit ulterior în străinătate și care nu s-au mai îngrijit deloc de construcția care stă acum să cadă, și care în urmă cu șapte ani a fost inclusă pe lista monumentelor de patrimoniu.

Din dorința de a restaura conacul cu fonduri europene și de a-l înscrie în circuitului turistic, Magdalena Ciurea este hotărâtă să ajungă în fața instanței pentru ca emblema satului Valeapai să intre în domeniul public al comunei. „Am încheiat demersurile la Cartea Funciară, căci a fost o eroare acolo, încă nu am început nimic în instanță, dar urmează. Am avut în decembrie anul trecut o discuție cu avocatul, a venit la primărie și am vorbit. Din oficiu trebuia să opereze eroarea inițială, pentru că apăreau trei proprietari pe conac, dar, în realitate, erau doi, și vom începe acțiunea în instanță, în viitorul apropiat.”, ne-a mărturisit primarul comunei Ramna.

tm4ua media express de banat (100x1000px)

Magdalena Ciurea spune că este adepta comunicării, însă situația este mult mai complicată decât pare la prima vedere, iar ideea unui parteneriat public – privat nu îi surâde deloc.

„Eu sunt adepta comunicării. Mi-aș dori să ne înțelegem, situația fiind și delicată, pentru că ei au multe datorii la impozit, iar legea este de partea instituțiilor publice în astfel de situații. Nici nu vreau să-l iau gratis, dar nici nu mi-aș dori un parteneriat public – privat, cum mi s-a și propus, de altfel, de către unul dintre proprietari. Probabil că va trebui să-i despăgubim. O să vedem ce pretenții au. Din ce am auzit, proprietarul care este stabilit în Australia cerea pe internet 100.000 de euro. Vedem ce va fi, dar vă dați seama că nu putem da pe o ruină 100.000 de euro. Vreau însă ca toată lumea să aibă de câștigat. Eu îmi doresc foarte mult ca Primăria Ramna să intre în posesia conacului, pentru a intra în patrimoniul comunei și a-l pune în valoare așa cum merită.”, a mai spus Magdalena Ciurea.

FOTO: monumenteistoricedinromania.blogspot

banner 970 x 250