Pericol în iarbă! Au apărut primele cazuri de mușcături de căpușă la Lugoj

1000x100 (2) STPT job 1000x200

Sezonul de activitate intensă a căpuşelor a început deja la Lugoj, iar în condițiile climatice din România vârful este atins în lunile mai-iunie. Medicii recomandă o serie de măsuri preventive atunci când frecventați parcuri, păduri sau zone cu vegetație bogată.

Printre măsurile recomandate se numără purtarea unei ținute cât mai deschise la culoare, care constă în haine cu mânecă lungă, pantaloni şi protecție pentru cap. După ce ajungeți acasă inspectați în special copiii pentru că, de cele mai multe ori, mușcătura nu este dureroasă.

La Compartimentul de Urgențe al Spitalului Municipal „Dr. Teodor Andrei” Lugoj s-au prezentat până acum cinci persoane mușcate de căpușe.

„Săptămâna trecută am avut cinci cazuri cauzate de căpuşe. Toți au beneficiat de îngrijiri de specialitate, urmând tratamentul prescris în ambulatoriu, cu recomandarea de a rămâne sub observația medicilor de familie. Nu putem vorbi de o răspândire semnificativă a cazurilor, dar trebuie avut în vedere că orice măsură empirică de a scoate căpușa din piele poate duce la agravarea simptomelor şi chiar la declanșarea unor boli transmise de căpușă. De aceea recomandăm tuturor să se adreseze doar medicului pentru ca insecta să fie extrasă în condiții de siguranță pentru pacient şi pentru prescrierea tratamentului adecvat”, informează medicii lugojeni.

1000x100 (3) 1000x100 (4)

Bacteria transmisă omului prin mușcătură poate declanșa boala Lyme, poreclită și „boala celor 1.000 de feţe”, nume dat din cauza varietății de simptome pe care le dezvoltă şi care poate face să fie confundată cu alte maladii. Specialiștii mai spun că nu toate căpușele şi nu în toate zonele acestea sunt purtătoare ale microorganismelor respective. În contextul pandemic actual, Ministerul Sănătății prin DSP Timiș, a emis și un protocol de profilaxie post mușcătură de căpușă.

Normele medicale prevăd că „extragerea și îndepărtarea căpușei trebuie să fie completă. Se spală zona cu apă și săpun din abundență și se tamponează cu soluție de betadină. Profilaxia cu antibiotic se face astfel: la adulți – două comprimate de Doxiciclină 100 mg în priză unică. La copii mai mari de opt ani – Doxiciclină 4mg/kg corp(maxim 200mg) în priză unică. La copii mai mici de opt ani – Amoxicilină 50mg/kg corp, în trei prize pe zi timp de o zi, sau Claritromicină 15mg/kg corp, în doză unică. Profilaxia cu antibiotic este necesară doar dacă căpușa a fost fixată în piele”.

Brantner 1000x100px Muzeul TM
/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/