Pericol de incendiu în toate spitalele din Caraș-Severin?! Ce a scos la iveală raportul semnat de Raed Arafat?

untitled design set 970x90 px

La două luni și jumătate de la tragedia de la Piatra Neamț, Ministerul Sănătății a dat presei raportul privind neregulile descoperite în spitalele din România. Concluziile sunt dintre cele mai tragice: în toate cele 5 spitale din Caraș-Severin, rețeaua electrică este suprasolicitată sau funcționează cu improvizații.

Este cel puțin revoltător ce se întâmplă în spitalele din România! Lipsa investițiilor de atâția ani se resimte acum și din păcate această ignoranță face victime. Oameni care mor cu zile în spitale, arși sau sufocați, și autorități care doar ridică din umeri și dau vina pe greaua moștenire.

Raportul întocmit de inspectoratele pentru situații de urgență, împreună cu direcțiile de sănătate publică din țară, arată că cele 292 de controale au scos la iveală 1.921 de deficiențe. Dintre acestea, doar 138 au fost remediate, se mai arată în raportul semnat de Raed Arafat. Au fost aplicate 1.493 de sancțiuni contravenționale, dintre care 1.402 avertismente și 91 de amenzi, în cuantum de 448.401 lei.

Situația nu este deloc îmbucurătoare nici la nivelul județului Caraș-Severin. Potrivit raportului, emis în 15 decembrie 2020, 3 spitale din județ funcționează fără autorizație de securitate la incendiu: Spitalul Orășenesc Oravița, Spitalul Orășenesc Oțelu Roșu și Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș.

Niciunul dintre cele 5 spitale nu are instalații de detecție, semnalizare și avertizare a incendiilor. Colonelul Aurelian Miloș, șeful Inspecției de Prevenire și împuternicit prim-adjunct al inspectorului-șef la nivelul ISU Caraș-Severin, ne explică de ce. „La momentul când au fost construite spitalele, nu a fost obligatoriu să își instaleze aceste echipamente de protecție, doar pentru modernizări ulterioare. Spre exemplu, secția RMN din cadrul Spitalului Județean de Urgență Reșița, care este construită ulterior, în 2013, a obținut autorizație pentru acea extindere, iar extinderea are inclusiv instalație de detecție și semnalizare incendii. Pentru clădirile vechi, construite în anii ’70, după normativele de atunci, nu erau obligate să dețină. Acum, la modernizări, sunt obligate să își pună. Eu le-am recomandat să le pună, pentru că e foarte important”. Termenul-limită este 30 martie, însă totul depinde de bugetul pe care unitățile medicale îl vor avea la dispoziție.

Poate cea mai gravă deficiență descoperită, care este valabilă în toate cele 5 instituții spitalicești din Reșița, Caransebeș, Oravița, Oțelu Roșu și Moldova Nouă, se referă tocmai la aspectele descoperite și la Piatra Neamț și care au dus la tragedie: „instalațiile electrice se exploatează cu defecțiuni, improvizații sau în condiții în care se generează supracurenți sau suprasolicitări din cauza racordării unor consumatori care depășesc puterea nominală a circuitelor”, se specifică în raportul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Din cauza lipsei banilor, dar și din cauza imposibilității de a muta pacienții, în special pe cei bolnavi de COVID-19, aceste aspecte nu pot fi remediate peste noapte. „Au înlocuit anumite porțiuni de conductori electrici care erau mai vechi, unde erau mulți consumatori, inclusiv tablourile de siguranță, dar au spus că nu pot remedia totul dintr-o dată din cauza lipsei fondurilor”, ne-a dezvăluit Aurelian Miloș, vorbind, spre exemplu, despre Spitalul din Reșița.

Ce au mai descoperit reprezentanții ISU? „Conductori izolați necorespunzător, corpuri de iluminat legate direct de conductorii electrici, adică becul fără aplică, prize sparte, întrerupătoare sparte. Sunt probleme care se pot remedia foarte repede, de asta am dat și termenul foarte scurt de remediere de doar două săptămâni”, ne mai spune șeful Inspecției de Prevenire.

publicitate ziar expresb 1000x100

Ceva mai periculos este următorul aspect, identificat în principal în secțiile ATI din Reșița și Caransebeș: prize multiple, cu un consum mult peste capacitatea la care au fost prevăzute inițial, având în vedere că, atunci când au fost construite spitalele, nu existau atât de multe aparate. „Într-un salon, dacă însumam prizele, poate ajungeam la 30, 40. Erau legate pe aceeași fază. În normativ spune că nu pot fi legate mai mult de 12 consumatori pe aceeași fază”, mai dezvăluie Aurelian Miloș pentru Express de Banat.

O altă deficiență constatată la controlul din noiembrie a vizat holurile spitalelor, care erau blocate de cutii de medicamente, echipamente de protecție, care însă au putut fi îndepărtate pe timpul controlului, ele putând reprezenta o sursă de incendiu sau de creștere a sarcinii termice, dulăpioare metalice și vestiare care obstrucționau căile de evacuare.

Au fost aplicate două sancțiuni contravenționale în valoare de 500 de lei fiecare pentru Spitalul Județean de Urgență Reșița și Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș din cauza improvizațiilor descoperite la circuitul electric.

Controlul din noiembrie a fost un control tematic care a vizat strict secțiile ATI. Urmează controlul de fond, care trebuie finalizat până în 15 martie, care va cuprinde toate laturile, ocazie cu care vor fi verificate și remedierile făcute în urma dispozițiilor din noiembrie.

Foto – incendiu secția ATI Piatra Neamț

Rămâi pe expressdebanat.ro! Revenim cu detalii despre deficiențele punctuale din toate cele cinci spitale din Caraș-Severin!

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/