„Perfuzii” de 150 de milioane de euro! Nelu Popa rade cele trei spitale din Reșița, dar Dunca hotărăște unde va fi noul „Județean”!

Liberalii Popa, Dunca și Vela au descoperit împreună cu directorul Agenției pentru Dezvoltare Vest, Sorin Maxim, rețeta pentru însănătoșirea sistemului sanitar cărășean, au găsit și bani, însă deocamdată sunt insuficienți!

Primarul Reșiței a dezvăluit, în premieră pentru expressdebanat.ro, că județul va avea în maximum cinci ani un nou spital județean. Odată ridicată noua unitate spitalicească, buldozerele ar urma să pună la pământ cele trei spitale reșițene de astăzi. Mai exact, Spitalul Județean de Urgență din Govândari, cu cele două staționare din zona centrală a orașului. Lucrurile nu sunt însă chiar atât de simple pe cât păreau în urmă cu o lună. Sursele de finanțare identificate atunci se dovedesc insuficiente pentru un proiect atât de mare, dar discuții există și cu privire la locul în care va fi ridicat spitalul de care Caraș-Severinul are atâta nevoie.

„Noul spital județean, pe care eu m-am angajat în fața reșițenilor să îl fac și o să-l fac, va fi amplasat în zona Triaj, sigur va fi în zona Triaj, pe actual amplasament al firmei Crosi și al firmei care gestionează fierul vechi care merge la TMK, pe care o vom despăgubi. Ne vom înțelege cu ei într-o anumită manieră, acolo avem un teren de circa 10-12 hectare, sunt suficiente pentru un spital județean. La ora asta, identificăm soluții de finanțare, altele decât Programul Național de Redresare și Reziliență, pentru că estimarea de preț este undeva la 150 de milioane de euro și prin PNRR nu vom putea lua mai mult de 50 de milioane. Acum abordăm soluții tehnice sau surse financiare pentru restul sumei, sunt câteva variante de finanțare și nu ne facem probleme din punctul ăsta de vedere. Vom demara împreună cu Consiliul Județean în februarie-martie studiul de fezabilitate. Ideea este că, dacă îl facem pe PNRR, va trebui ca în decembrie 2022 să fim cu contractul semnat, de proiectare și execuție, iar în 2026 ar trebui să fie gata spitalul. Astea sunt niște condiționări de timp în care trebuie să te încadrezi dacă lucrezi pe Reziliență”, a explicat Nelu Popa.

Senatorul PNL Marcel Vela garantează la rândul său construirea unui spital județean modern în Caraș-Severin, știe de locația găsită de Nelu Popa, dar se gândește că mai oportună ar fi amplasarea lui în apropierea aeroportului din Caransebeș, unde ar putea ateriza elicopterele și viitoarele avioane SMURD. „Soluția a fost găsită de Romeo Dunca, Sorin Maxim și Nelu Popa. O să vedeți proiectantul în zona Triaj sau în altă parte pentru că este spitalul Consiliului Județean și domnul Dunca cu colegii consilieri județeni vor decide unde va fi amplasat. După părerea mea, ca să capaciteze și pacienți din zona Caransebeș și din zona limitrofă, inclusiv din Lugoj, ar trebuie să fie amplasat undeva la mijloc, să fie aproape și de Aeroportul Caransebeș. Până în 2025 acest spital va fi finalizat, există bani, există dorință și eu cred că și Sorin Maxim, Romeo Dunca și Nelu Popa, ajutați de Guvern, inclusiv de mine ca senator, vom realiza un spital nou în Caraș-Severin”, a spus Marcel Vela pentru expressdebanat.ro.

celtic transilvania 1000x100px

Nelu Popa spune categoric că nu mai e nimic de analizat și de hotărât: „Poate Marcel Vela face un alt spital municipal, la Caransebeș, nu știu, dar Spitalul Județean pe care l-am convenit a-l realiza împreună cu Consiliul Județean va fi în Triaj!”

Și probabil că așa va fi, deoarece Romeo Dunca e de fiecare dată de acord cu Nelu Popa.

banner maxagro