Performanță cu voluntariat. Bocșa cucerește lumea badmintonului fără niciun leu!

Bocșa este unul dintre orașele cu tradiție în ceea ce privește „jocul zburătorului“, așa cum mai este cunoscut badmintonul de iubitorii săi.

Despre acest sport se spune că a fost preferat de regi și că multă vreme a fost practicat la curțile domnești. Una dintre cele mai bune jucătoare era regina suedeză Cristina, care se antrena zilnic să stăpânească cu mare siguranță toate secretele lovirii rachetei. Asta se întâmpla prin anii 1600. Ulterior, încet, încet, pentru că jocul nu impunea dotări multe și nu avea reguli complicate, a început să se transforme într-unul din sporturile de masă, adorate de mulțime.

Primul club de profil a fost înființat la Bocșa în anii 80, deci vechimea lui este astăzi una apreciabilă. După o pauză de 10 ani, în care Bocșa n-a mai dat niciun semn că și-ar dori să deruleze o astfel de activitate sportivă, antrenorul Cornel Știopu a reaprins speranțele tinerilor pe care îi încurajează să îl practice atât pentru că mișcarea este bună pentru sănătate, cât și pentru a se impune la olimpiadele naționale școlare. Ambele i-au reușit pentru că sala sa este plină de școlari la antrenamente, într-un oraș în care opțiunile de petrecere a timpului liber nu sunt extrem de variate, e drept!

Problema este că momentan Bocșa nu dispune de un club care să îi permită înscrierea sportivilor săi la competițiile organizate de Federație, din cauza lipsei de bani cu care se confruntă toate administrațiile locale din țară. Chiar și așa însă, antrenorul nu face rabat de la rigurozitatea antrenamentelor, iar ceea ce este de apreciat e faptul că acesta derulează întreaga activitate din cadrul asociației pe bază de voluntariat, adică nu primește niciun leu să îi învețe pe tineri să devină cei mai buni. Face totul din dragoste pentru badminton și pentru performanță. „Patima pentru badminton m-a făcut să reactivez acest sport la Bocșa. Eu mi-am început activitatea în 1976, când eram student la Timișoara. Jucam la Gloria Timișoara și venind la Uzina de Construcții Metalice Bocșa am găsit niște amatori foarte înfumurați, astfel că am făcut o echipă. 2-3 ani am mers la turnee individuale, după care am format echipe și la nivel național am participat la toate competițiile organizate, a precizat Cornel Stiopu pentru Express de Banat.

Activitate intensă

La ora actuală, activitatea de badminton se derulează cu două antrenamente pe săptămână. Marți dimineață și sâmbătă după-amiază. Elevii au la dispoziție 4 terenuri și sunt circa 35 de sportivi, atât fete, cât și băieți, câțiva dintre aceștia, deja, de un real talent. Neavând club, însă, participă doar la competiții de genul olimpiadelor școlare sau interne, organizate pe plan local, județean sau regional.

„Avem cercul de badminton Viitorul Bocșa pentru că e o perspectivă pentru sportul din oraș. Am reaprins activitatea după 10 ani. Noi avem, de fapt, o vechime din 1980. Avem și o pauză din 2000 și până în 2007, iar de când s-a dat în folosință sala de sport ne-am reluat activitatea. Neavând club la nivel de oraș, participăm doar la competițiile de amatori, întrucât Federația de Badminton nu îi acceptă pe cei care nu au cluburi sportive înființate. Baza tehnicii o avem, cea financiară e deficitară”, a precizat antrenorul. De la Metalul Bocșa, cum se numește asociația sportivă locală, au plecat sportivi remarcabili care s-au impus prin jocul lor la nivel național: Marius Gorciug, Cătălina Albu sau Ionuț Albu, 3 perspective pentru România acum, care încântă prin joc și ambiție.

Norocul asociației bocșene stă în sprijin cu baza materială chiar de la nivel de Federație, unde vicepreședinte și antrenor federal la lotul de seniori este Nyari Ștefan, originar din Bocșa. Acesta nu a uitat de unde a plecat și îi ajută pe sportivi atât pe latură de dotare, cât și cu tehnica de joc.

La faza națională a Olimpiadei de Badminton, Bocșa va fi reprezentantă de 2 jucători, care în momentul de față, potrivit rezultatelor obținute până acum, sunt printre primii 10 sportivi la nivel național.

Planuri pentru sport

Există în momentul de față la nivelul administrației publice locale din Bocșa un proiect de a transforma Asociația Sportivă Metalul Bocșa într-un club sportiv, cu mai multe secții. „Asta înseamnă că putem să revenim la forma care ne-a consacrat la nivel național: lupte libere, box, badminton, șah. Sunt câteva sporturi care încă funcționează la Bocșa, chiar dacă la nivel de amatori, dar ele sunt în grafic. De aceea, dacă se va realiza acest proiect, probabil că se vor găsi soluții de finanțare pentru fiecare sport în parte. În momentul de față avem doar Asociația Sportivă Metalul Bocșa, care are o echipă de fotbal în Divizia D”, a precizat Dan Liuț, directorul Casei de Cultură „Tata Oancea”, instituție care are în administrare sala de sport din oraș.

/** clever pariuri **/ /** sfarsit clever **/